Na Svjetskoj robotičkoj olimpijadi WRO 2022 održanoj u Dortmundu BiH tim STEM akademije iz Tuzle osvojio 8. mjesto

U periodu 17.-19. novembra u Dortmundu, Njemačka, održano je finalno takmičenje u okviru World Robot Olympiad – WRO International Final 2022, na kom su učestvovali najbolji timovi sa prethodno održanih nacionalnih takmičenja iz 73 zemlje – njih čak 365! Prvi puta je na takmičenju uživo učestvovala i Bosna i Hercegovina, sa tri tima u RoboMission programu, u kategorijama Elementary, Junior i Senior.

Tim STEM J2, STEM akademije iz Tuzle – Adi Bojić i Ismar Aljukić, pripremani od strane STEM trenera Dejana Bojića, osvojio je visoko 8. mjesto u kategoriji Junior (11-15 godina) u konkurenciji od 78 timova iz cijelog svijeta, ostavljajući iza sebe ekipe iz USA, Kanade, Japana, Njemačke i drugih industrijski i tehnološki vodećih zemalja.

Kao 8. tim u svijetu, Adi i Ismar su se ujedno plasirali i kao 3. tim u Evropi, te kao 1. tim na Balkanu. A ovo im je bilo tek prvo učešće na svjetskim takmičenjima.

Takmičenja je organizovano kroz tri dana, prvi dan je dan treninga, u kom se timovi pripremaju na rješavanje unaprijed dobijenog zadatka. Drugi i treći dan su takmičarski.

Drugog dana se dobija dodatni zadatak izazova, te timovi samostalno, bez trenera, rade na rješavanju osnovnog i zadatka izazova, koji se boduju kroz 2 vožnje. Treći dan je onaj tokom kojeg se prepoznaju istinski robotički i programerski talenti, jer takmičari dobijaju potpuno novi zadatak, koji od početka moraju samostalno da riješe. U kategoriji Junior, samo je 6 timova u potpunosti riješilo ovaj zadatak izazova, a među njima i naši STEM J2 dječaci.

U kategorijama Senior i Elementary su učestvovale ekipe STEM akademije Zenica i KŠC Zenica, koje su osvojile 41., odnosno 53. mjesto.

Voditeljica STEM akademije i vođa tima STEM J2 iz Tuzle, prof.dr. Samra Mujačić, komentariše ovaj ogroman uspjeh riječima:

„Kao i u svakoj disciplini, i u robotici se izvrsnim postaje ne samo talentom i intelektom, nego i iznimnim trudom i velikom strašću. Upravo se to susrelo u našem sjajnom timu takmičara i njihovog trenera. Ovaj izuzetan uspjeh rezultat je višegodišnjeg pohađanja programa STEM akademije od strane dječaka, ali i konstantnog ulaganja u napredna znanja i kroz učešća na nacionalnim takmičenjima tokom protekle tri godine. Pripreme za ovogodišnju olimpijadu smo počeli u martu, a na državnom takmičenju WRO Bosnia and Herzegovina 2022 održanom u junu u Zenici ovaj tim je osvojio ubjedljivo najveći broj poena gledano kroz sve kategorije, i zasluženo su svoje znanje i vještine krunisali ovako visokim plasmanom na WRO International Final 2022. Iznimno smo ponosni na njih i vjerujem da ih u budućnosti očekuju još veći uspjesi.“, te dodaje: „Na Olimpijadu su timovi otputovali uz finansijsku podršku lokalne zajednice, sponzora, STEM akademije iz Tuzle i roditelja. Ovim putem se želimo zahvaliti Skupštini Tuzlanskog kantona, te kompanijama Virgin Pulse Bosnia i DCCS Tuzla, na njihovom finansijskom doprinosu. Podrška sa nivoa države je i ovaj puta izostala, te se nadamo da će u narednim godinama, a već iduće godine nas očekuje Svjetska olimpijada u Panami, država prepoznati vrijednost i značaj naših mladih talenata, koji znanjem i srcem ostavljaju iza sebe tehnološki mnogo opremljenije i odlično logistički i finansijski podržane timove iz drugih zemalja.“

The post Na Svjetskoj robotičkoj olimpijadi WRO 2022 održanoj u Dortmundu BiH tim STEM akademije iz Tuzle osvojio 8. mjesto appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Goran von Karkin maestralnim remixom obilježio rođendan velikog Olivera Dragojevića

Na današnji dan 1947. godine rođen je jedan od najvećih umjetnika novog doba, jedinstveni Oliver …

Papa Franjo uporedio rat u Ukrajini s nacističkom operacijom u kojoj je ubijeno dva miliona ljudi

Papa Franjo uporedio je u srijedu rat u Ukrajini s nacističkom operacijom u kojoj je …