Na putu za Meku Banovićanin pješači kroz Bugarsku

Senad Hadžić iz Banovića, koji je početkom decembra pješke krenuo put Saudijske Arabije da bi obavio svetu islamsku dužnost hadž, prekjučer je stigao u gradić Ihtiman, šezdesetak kilometara udaljen od Sofije, na putu prema Plovdivu.

Iz Sofije je krenuo u petak, nakon džuma-namaza, autoputem, šiban snijegom i mrazom, ali, kako nam je kazao, uz Allahovu pomoć, uspio je stići do Ihtimana. Promrzao jeste, ali je sretan što je izdržao.

– Spavam gdje se zadesim. U gradovima kroz koje prolazim uglavnom idem u hotel, nije važno koje su kategorije, važno je da se malo odmorim i zgrijem, s obzirom na to da je u Bugarskoj ovih dana veoma hladno. Krećem se autoputem, na rancu mi je bosanska i bugarska zastava. Vozači znaju za mene i oslobodili su mi petu traku autoputa kako bih bio siguran dok pješačim. Ponekad prelazim i do 40 kilometara dnevno. Sve je ovo čovjekovo iskušenje i ja vjerujem da će mi Allah dati dovoljno snage da izdržim – kazao nam je Senad.

Dodaje da je na svom putu sam. Postoje prijatelji koji ga kontaktiraju. Jedni mu, kaže, govore da je lud, drugi mu se dive. On se, naravno, ne ljuti i zahvalan je svima koji ga podržavaju.

– Prošao sam Srbiju, evo prolazim i Bugarsku. U džamiji u Sofiji u petak sam klanjao džumu. Zapisujem sve što mi se na putu desi. Zapisujem o ljudima, gradovima, događajima – kaže on.

Senad nam je ispričao da je na ovom putu i “sam svoj doktor”, da je dva puta bio dobro promrzao, da su mu i noge u nekoliko navrata bile otežale, ali da prilikom odmaranja čini sve da sanira posljedice dugog pješačenja. Nije propustio priliku da poselami sve majke Srebrenice i da im poruči da su njegove misli i na ovom putu s njima.

Ambasador ga sačekao

Nakon što je iz medija saznao da Senad Hadžić na svom putu na hadž pješke prolazi kroz Bugarsku, ambasador BiH u Bugarskoj Sifet Podžić dvadesetak kilometara prije Sofije sačekao je Senada i ponudio se da mu bude na usluzi za sve što mu zatreba dok je na području Bugarske.

Podrška turskog reisa

– Krećem se prema turskoj granici, gdje će me čekati turski studenti kao i predstavnici Bošnjačke zajednice iz Ankare. Telefonom su me kontaktirali i iz ureda turskog reisa Mehmeta Gormeza. Svi mi izražavaju podršku, uz obećanje da će mi biti pri ruci prilikom mog prolaska kroz Tursku – kazao nam je Senad.

Pogledaj i ovo

Lopovi preko Facebooka znaju kad niste kod kuće

Prije nego objavite na Facebooku da ste na godišnjem ili da ste odsutni nekoliko dana, …

Ovu pjesmu je Sinan Sakić otpjevao jednom i NIKADA VIŠE, a razlog je PRETUŽAN (VIDEO)

Vjerovali ili ne, Sinan Sakić je ovu pjesmu otpjevao samo dok ju je snimao u …

Komentariši