Na Manjači počela vojna vježba “Kombinovani napor 22”

Postrojavanjem pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) u kasarni “Mika Bosnić” na Manjači, u ponedjeljak je ozvaničеn početak vježbe “Kombinovani napor 22”.

Ova vježba je ujedno i finalno ocjenjivanje ove deklarisane jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i reevaluacija voda Vojne policije i voda za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD).

“Tokom petodnevne vježbe će biti izvršeno ocjenjivanje (NEL-2) po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) sa ciljem provjere dostignutog nivoa obučenosti pripadnika BGLP, te spremnosti i sposobnosti djelovanja u multinacionalnom okruženju po NATO standardima”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Smotru više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije izvršio je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, koji je u svom obraćanju naglasio važnost vježbe NEL- 2 koja je kruna aktivnosti OS BiH od njihovog osnivanja. Također, naglasio je profesionalizam, spremnost i sposobnost pripadnika OS BiH, kako kroz dosadašnja ocjenjivanja tako i kroz angažman u međunarodnim mirovnim misijama. Svim pripadnicima poželio uspjeh u izvršavanju svih dodijeljenih zadataka. Pored generala Mašovića, postrojenim jedinicama su se obratili i komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić i direktor vježbe brigadir Slaven Blavicki.

“Procjenu jedinice će izvršiti evaluatorski tim sačinjen od 20 ocjenjivača iz zemalja NATO-a i Partnerstva za mir i 50 ocjenjivača iz Oružanih snaga BiH”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane BiH podsjećaju da su deklarisane jedinice Oružanih snaga BiH od 2019. godine uspješno prošle tri nivoa ocjenjivanja SEL-1 i SEL-2 (od strane ocjenjivača iz OS BiH) i NEL-1 (od strane ocjenjivača iz NATO i partnerskih zemalja). Ocjenjivanje NEL-2, kroz realizaciju vježbe “Kombinovani napor 22”, predstavlja finalnu aktivnost obuke deklarisanih jedinica u cilju sticanja interoperabilnosti i sposobnosti za djelovanje po NATO standardima, čijim će uspješnim završetkom OS BiH imati spremnu jedinicu ranga bataljona raspoloživu za učešće u budućim mirovnim operacijama.

federalna.ba/AA

Objava Na Manjači počela vojna vježba “Kombinovani napor 22” pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Glas na izborima od 50 do 200 KM, zastrašivanja i prijetnje gubitkom posla

Nastavljena je praksa trgovine biračkim odborima. Zabilježeni su i brojni navodi o kupovini glasova Koalicija …

Stipendije od 1.000 i 1.500 KM: Vlada TK nagradila najbolje učenike i studente

Ugovore o dodjeli ukupno 99 stipendija nadarenim učenicima osnovnih škola i studentima sa područja Tuzlanskog …