Most na starom Gradu – Gradina

Prolazeci pored starog grada , cesto sam se obazirao i gledao radove na starom ( novom ) mostu i ocekivao sam da cemo napokon krenuti sa adaptacijom i sredjivanjem tog zaista lijepog i interesantnog objekta koji se na nasu srecu nalazi bas u nasem gradu. I tako ja prolazim , a ono nekakva nageta konstrukcija , koja me posjetila najvise na skelu za beton , koja se pravi kada se izljeva ploca na kuci, se nalazi i ja sve cekam da most postane most kakvog smo prizeljkivali. Kad ono ostade ono ruglo od tzv. mosta , koje je nanijelo neopisivu stetu samom izgledu kule , al ono je jos zalosnije sto smo mi platili firmi iz Sarajeva da nam unisti izgled kule i to 70.000 KM ( pa da li smo mi zaista maloumni u ovoj opcini ?)

O ovome ne pisem tek onako , jer zacetnik i tvorac ideje ” pokretnog mosta ” na gradini sam upravo ja, zajedno sa Esom Smajlovicem i njegovim bratom arhitektom Ibrahimom Itom Smajlovic. Kompletnu tu ideju pokretnog mosta smo nacrtali , napisali i predocili tadasnjem nacelniku opcine Gosp. Osmanu Suljagicu , kojem se ideja svidjela , te je taj program doradila nadlezna opcinska sluzba i kandidirala ga za odredjena sredstva na osnovu kojih je i dobijeno 100.000,00 KM.  Poslije dobijenih sredstava , par puta sam isao na Gradinu sa odredjenim ljudima iz opcine i dogovarali smo kako da se realizuje projekat pokretnog mosta . taj pokretni most bi bio prava atrakcija na ovim podruciju, a ujedno bi i fizicki stitio stari grad od onih koji jos zive u srednjem vijeku i koji u Gradini nevide nikakvu ljepotu . Medjutim , sad sam dozivio strasno razocarenje , pa se sve vise bavim mislju da mi mozda i netrebamo dirati nasu Gradinu jer ako nastavimo je ovako “sredjivat” unakazit cemo je do te mjere da cemo postati predmet ismijavanja i sprdnje svih onih koji budu dolazili na stari grad.

Kako se doslo do iznosa 70.000,00 Km za drveni most ni to mi nije jasno , jer predracunska vrijednost pokretnog mosta kojeg smo mi trebali da imamo je bila negdje oko 45.000 KM i to sa kompletnom automatikom , motorima , signalizacijom , alarmima i dr…. Znaci opet je sve po starom , bitno je potrosit pare a sta smo dobili za to nije ni bitno, kao da se ne radi o nasim parama . Ja se pitam gdje je nadzor , ko odobri ono ruglo i svasta se nesto pitam, al mi sve i postaje jasnije kad vidim ko nam to radi.

Morao sam ovo napisati jer mi je strasno zao sto smo od jos jednog dobrog projekta prevarili sami sebe .

Pogledaj i ovo

REGISTRACIJA AUTA U BOSNI i HERCEGOVINI

Nakon sto uplatite sve sto je potrebno da se auto registruje u BiH, sve te …

TRIBINE – GRADINA

Evo informacije o izgradnji tribina na stadionu u Srebreniku, koja je dostavljena za sledeću sjednicu …

Komentariši