Moderatori na Twitteru sve više koriste automatski sistem zbog porasta govora mržnje

Twitter Elona Muska uvelike se oslanja na automatizaciju za moderisanje sadržaja prema novoj direktorici za povjerenje i sigurnost, usred prijavljenog porasta govora mržnje.

Ella Irwin rekla je novinskoj agenciji Reuters da je Musk, koji je kupio kompaniju u oktobru, bio usredotočen na više korištenja automatizacije, tvrdeći da je Twitter u prošlosti griješio zbog toga što je više kroistio vremenski duži i radno zahtjevniji ljudski pregled prijavljenog sadržaja

“Potaknuo je tim da više riskira, da se kreće brzo, osigura platformu”, rekla je Irwin.

O sigurnosti djece Irwin je rekla da se Twitter pomaknuo prema automatskom uklanjanju tvitova koje su prijavile osobe od povjerenja s iskustvom u tačnom označavanju štetnih postova.

Illustration shows Elon Musk photo and Twitter logo

Twitter također agresivnije ograničava hashtagove sklone zlostavljanju i rezultate pretraživanja u područjima uključujući iskorištavanje djece, bez obzira na potencijalne utjecaje na “benigne upotrebe” tih izraza, rekla je.

“Najveća stvar koja se promijenila je da je tim potpuno osposobljen da se kreće brzo i da bude što je moguće agresivniji”, kazala je Irwin.

Njeni komentari dolaze nakon što su istraživači izvijestili o porastu govora mržnje na društvenoj mreži, a nakon što je Musk najavio amnestiju za račune suspendirane pod prijašnjim vodstvom kompanijekoji nisu prekršili zakon ili sudjelovali u “nečuvenom spamu”.

Kompanija se suočila s oštrim pitanjima o svojoj sposobnosti i spremnosti da ublaži štetan i nezakonit sadržaj otkako je Musk otpustio polovicu Twitterovog osoblja i izdao ultimatum da rade dugo, što je rezultiralo gubitkom još stotina zaposlenih.

U petak je Musk obećao “značajno jačanje moderiranja sadržaja i zaštite slobode govora” na sastanku s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Irwin je rekla da je Musk potaknuo tim da manje brine o tome kako će njihovi postupci utjecati na rast korisnika ili prihod, rekavši da je sigurnost glavni prioritet kompanije. “On to naglašava svaki dan, više puta dnevno”, rekla je.

Istraživači kažu da je broj twitova sa sadržajem mržnje na Twitteru naglo porastao u sedmici prije nego što je Musk 23. novembra tvitao da dojmovi ili pregledi govora mržnje opadaju. Tvitovi koji su sadržavali riječi koje su bile protiv crnaca te su sedmice bili utrostručeni od broja viđenih u mjesecu prije nego što je Musk preuzeo kontrolu, dok su tvitovi koji su sadržavali gay uvrede porasli za 31 posto, pokazalo je istraživanje Centra za suzbijanje digitalne mržnje.

The post Moderatori na Twitteru sve više koriste automatski sistem zbog porasta govora mržnje appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Press OFK Gradina – Predstavljen novi dres povodom 70. godišnjice kluba i idejno rješenje Zapadne tribine

Predstavnici OFK Gradina Srebrenik danas su upriličili prvu ovogodišnju press konferenciju, a povodom prozivke igrača …

SDBiH Lukavac traži smjenu predsjednika Bijedića i raskid koalicije sa SDA

Nakon održane  sjednice proširenog predsjedništva Gradske organizacije SDBiH Lukavac vijećnici u GV Lukavac, gradonačelnik Lukavca i zastupnik u Skupštini TK iz reda Socijaldeokrata BiH uputili su zahtjev organima stranke za smjenu predsjednika Envera Bijedića, raskid koalicije sa SDA i hitno održavanje vanrednog Kongresa.   Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti: ˝Nakon gotovo više od pola godine […]