Mediji glavni faktor afirmacije bh. identiteta u dijaspori

Mediji su bili i ostali glavni faktor afirmacije bosanskohercegovačkog identiteta u dijaspori očuvanjem bosanskog jezika, kulture i tradicije. Potrebno je jače povezivanje medija u dijaspori i institucija u Bosni i Hercegovini radi učvršćivanja veze domovine i dijaspore.

To je rečeno tokom međunarodne panel-diskusije o temi “Utjecaj medija dijaspore u kontekstu očuvanja identiteta”, održane u online formatu, u organizaciji Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore, saopćeno je iz tog udruženja.

Prema saopćenju, rad medija u dijaspori temelji se uglavnom na zalaganju pojedinaca i neformalnih grupa, a Udruženje ovim projektom i drugim aktivnostima radi na umrežavanju medijskih radnika u domovini i dijaspori s institucijama i akademskom zajednicom kako bi dijaspora dobila zasluženo mjesto u bosanskohercegovačkom društvu.

Navedena međunarodna panel-diskusija jedna je u nizu budućih akrtivnosti Udruženja koje svojim projektima nastoji unaprijediti suradnju dijaspore i matične zemlje Bosne i Hercegovine, kazao je tokom skupa predsjednik ove asocijacije Admir Lisica.

Voditelj BH Radio Odense Meho Selman naglasio je značaj dijaspore u kontekstu integracije Bosne i Hercegovine u NATO savez i druge procese u kojima bošnjačka emigracija može dati značajan doprinos.

Objava Mediji glavni faktor afirmacije bh. identiteta u dijaspori pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

U BiH 469 novozaraženih osoba, u TK 37

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata potvrđeno 469 novih slučajeva zaraze virusom …

U martu objava javnih poziva za zapošljavanje

Federalni zavod za zapošljavanje je u skladu sa Programom rada za 2021. godinu sačinio Program …