Majka jednog od poginulih na Kapiji: “Imam koga zagrliti, kome se nadati… ali nema mog Murisa”

Danas je na tuzlanskoj Slanoj Banji održano komemorativno obilježavanje tragedije na Kapiji. U sjećanje na žrtve vijence i cvijeće su položili predstavnici Grada Tuzla, Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, Federacije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova TK, predstavnici boračkih,stranačkih i nevaldinih organizacija i udruženja, kao i mnogi građani.

Hava Fatušić, majka stradalog Murisa Fatušića  osjeća istu bol kao i prije 23 godine.
Ni danas se ne miri sa tim da niko nije odgovarao za smrt njenog sina i još 70 mladih života.


Njen sin je imao samo 15 godina kada je izgubio život na popularnom okupljalištu mladih.
Muris je bio učenik Srednje hemijske škole u Tuzli. Tu kobnu noć je izašao sa prijateljima u grad i nije se vratio nikad.

‘Nemam riječi za to, to je sramota, da to prođe nekažnjeno. Za to je kriva vlast jedna i druga strana, svi su krivi, ovo su oni trebali da potjeraju, bile su podignute tužbe i sve, pa se sve zatajilo. Platili smo svi sudski po 50 km za papire, svi roditelji, i tužba je napravljena, ali kao da nema od toga ništa”, odgovara na pitanje da i poslije 23 godine niko  nije  kažnjen majka Hava.

Ona ističe da su roditelji nemoćni i nesložni, i da kad bi oni slijedili primjer  udruženja Majke Srebrenice i napravili nekoliko protesta možda bi nešto i uspjeli.

Daj Bože da ovo niko ne doživi da se ova tragedija nikad više ne ponovi da makar ova omladina što radi i što je rođena nakon rata da prožive živote bez tragedije rata. Ovo nije rat da nas je stranac napao, mi smo jedni druge poštovali, podizali djecu u klupama, učio ih jedan nastavnik i jedna učiteljica, kod nas u Tuzli je još uvijek tako i bit će dok je Boga i svijeta, a već na drugim  mjestima, djecu dijele”, rekla je Hava.

Pogibiju svog sina je kao i svaki roditelj teško podnijela, ali je utjehu našla u svojoj kćerki, koju je dobila nakon Murisa.

”Imam koga zagrliti, kome potepat, kome se nadati”,  rekla je nakon dubokog uzadaha.

‘Jedino što je žalosno’‘ , kaže majka Hava, ”Muris nikada neće imati svoje djece, neću zapamtiti njega i njegovu ženu, s tim sam se pomirila, i moram se miriti’‘.

Piše: Harisa Dautović
Fotografije: Harisa Dautović

 

 

 

 

 

The post Majka jednog od poginulih na Kapiji: “Imam koga zagrliti, kome se nadati… ali nema mog Murisa” appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Ugovorena sanacija komunalne infrastrukture u mjesnoj zajednici Solana

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje poginulim borcima, šehidima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995., u …

Predstavljena studija ‘Tuzla pametan grad – grad budućnosti’

Centar za ekologiju i energiju u  utorak je predstavio studiju  “Tuzla pametan grad – grad …