Magazin Charlie Hebdo: Turska bijesna zbog nove naslovnice

Crtež na naslovnici časopisa Charlie Hebdo pokazuje Erdogana kako sjedi u bijeloj majici i gaćicama držeći limenku pića pored ”pokrivene” žene kojoj podiže odjeću. Voditelj komunikacija turskog predsjednika, Fahrettin Altun, rekao je kako se ”hrani Macronova antimuslimanska agenda”.

Vodeći turski dužnosnici osudili su objavljivanje karikatura turskog predsjednika Tayyipa Erdogana u francuskom satiričnom časopisu Charlie Hebdo, nazvavši ih ”odvratnim nastojanjem”, dodavši da ”šire kulturni rasizam i mržnju”, objavio je Reuters.

Turski bijes zbog karikatura pojačao je napetosti između Francuske i Turske zbog karikatura proroka Muhameda koje su izbile nakon što je usmrćen nastavnik koji je učenicima pokazao karikature tokom lekcije o slobodi govora.

”Snažno osuđujemo objavljivanje koje se tiče našeg predsjednika u francuskom časopisu koji nema poštovanja prema vjeri, svetinjama i vrijednostima”, napisao je na Twitteru Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika.

”Samo pokazuju svoju vulgarnost i nemoral. Napad na prava pojedinca nije humor i sloboda izražavanja”, dodao je.

”Osuđujemo ovaj odvratni pokušaj širenja kulturnog rasizma i mržnje”, napisao je Altun na Twitteru.

Erdogan je oštro kritizirao Macrona tokom vikenda, kazavši kako francuski predsjednik treba provjeriti svoje mentalno zdravlje nakon čega je Francuska povukla veleposlanika iz Ankare.

U ponedjeljak je Erdogan pozvao na bojkot francuskih proizvoda. Reuters navodi kako su karikature proroka Muhameda, koje muslimani smatraju bogohulnima, prikazane u vidu solidarnosti, a Macron je izjavio kako će uložiti napore da zaustavi konzervativna islamska uvjerenja koja podrivaju francuske vrijednosti, što je razljutilo mnoge muslimane.

Izvor: Bild.ba

The post Magazin Charlie Hebdo: Turska bijesna zbog nove naslovnice appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Tesla više neće primati bitcoin

Kompanija Tesla obustavila je prodaju vozila za bitcoin zbog zabrinutosti zbog klimatskih promjena, rekao je …

Tužilaštvo BiH: Predložen pritvor za Senu Hamzabegović

Sena Hamzabegović slobode je lišena juče su aerodromu u Tuzli zbog sumnje da je počinila …