LUKAVAC: NOVO LICE GRADA

Lukavac je jedna od opština u Bosni i Hercegovini u kojoj, usprkos svim problemima koji su nas u posljednje vrijeme zadesili, ne prestaje razvoj i izgradnja.

Novo dječije igralište pored Doma kulture, adaptirano dječije igralište u blizini srednje škole, novo gradsko šetalište, regulacija korita rijeke Jale i Turije te realizacija projekta Watsan (regulacija oborinskih i otpadnih voda), samo su neki od projekata koji su u prethodnom periodu realizovani.

Lukavac se polako ali sigurno transformiše u moderan grad, grad ugodnog življenja i sretnih građana/ki.

NOVO GRADSKO ŠETALIŠTE

U Lukavcu je 02. jula svečano otvorena novoizgrađena pješačka zona u centru grada. „Općina Lukavac je zahvalna partnerima što su odlučili da naša zajednička dostignuća okrunimo upravo ubrzanom izgradnjom prve pješačke zone u gradskom središtu, s namjerom da se nastavi dalje i da uže gradsko jezgro postane, u prvom redu, prostor za ugodan boravak i kretanje pješaka“, izjavio je Edin Delić, Načelnik Općine Lukavac.

Kao rezultat ovih napora, Strategija integriranog razvoja Općine Lukavac je jednoglasno usvojena na Općinskom vijeću i danas je važan putokaz daljeg kretanja Lukavca.

„Jedan od prvih projekata koji se realiziraju po Strategiji je ponovno formiranje pješačke zone u gradu koji u vrijeme usvajanja dokumenta nije imao niti jedan metar površine isključivo namijenjene kretanju pješaka, a da to nisu uski trotoari neposredno uz saobraćajnice ili pristupi trgovačkougostiteljskim objektima“, naglasio je načelnik Delić.

Realizacija ovog projekta je primjer dobre prakse koja pokazuje kako se za relativno kratko vrijeme može doći do usaglašene vizije lokalnog razvoja i krenuti u njenu realizaciju.

„LUKAVAČKO LJETO 2020“

U proteklim danima, pored novoizgrađene šetnice u Lukavcu, u ulici Branilaca Bosne, izvršeno je postavljanje bine. Planirano je da bina služi za potrebe održavanja koncerata, svirki i predstava na otvorenom. Sadržaji muzičkog i zabavnog karaktera koji će se uskoro početi održavati na postavljenoj bini upotpunit će ugođaj prilikom boravka na novoizgrađenoj šetnici gdje veliki broj građana općine Lukavac provodi večernje sate.

Nadamo se da će se građani odazvati manifestacijama koje će uslijediti i da ćemo zajedno provesti lijepe trenutke ovog ljeta u Lukavcu. www.lukavac.ba

Međun arodni sajam turizma i ekologije “LIST”

18. izdanje sajma LIST Lukavac održat će se od 17. do 19. septembra 2020. godine. Sajam predstavlja mjesto susreta turističkih organizacija, agencija i službi diljem svijeta i kao takav je jedan od najvećih sajmova turizma i ekologije u Bosni i Hercegovini, a do sada bilježi posjećenost od 8.000 do 10.000 posjetilaca.

Na ovom sajmu se do sada takmičilo oko 50 turističko – ugostiteljskih škola, te bilježi oko 1.000 učesnika iz cijelog svijeta na Festivalu hrane i pića. Osim izložbenog dijela, Sajam „ List“ prepoznatljiv je i po brojnim pratećim edukativnim, kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima. Iz bogatog programa koji se kreira i priprema za 2020. godinu ovom prilikom izdvojeno je finale izbora za Miss Federacije BiH.

The post LUKAVAC: NOVO LICE GRADA appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Znakovni jezik kroz filmove tri mlade umjetnice

Ajla Keško, Hata Kujraković i Tajra Hadžić, diplomirane studentice Međunarodnih odnosa i evropskih studija, na …