Tvrđava Gradina Srebrenik

Lijepa košarkaška priča iz Srebrenika

Sve je počelo u ljeto 2001. godine. Poziv za školu košarke tad je objavio trener Edis Bajrektarević, na jedinom košarkaškom poligonu u Srebreniku. Ubrzo klub privlači sve veći broj članova, a iste godine završava se i dugo očekivana sportska dvorana u Srebreniku. Dana 19.02. 2002. g. zvanično je i osnovan Košarkaški klub Gradina Srebrenik.

Prve dvije godine svog postojanja klub se takmiči u Ligi Bolji Balkan sa mlađim selekcijama, gdje pioniri, kao najprijatnije iznenađenje, osvajaju drugo mjesto u vrlo jakoj konkurenciji. Nakon toga slijedi pet vrlo uspješnih sezona u Ligi mladih RKS Tuzla gdje se i danas takmiče mlađe selekcije tog kluba i svake godine se bore za jedno od prva tri mjesta. Kada je generacija mladića koji su prošli kompletnu školu košarke prevazišla juniorski staž, u sezoni 2008/09 donijeta je odluka da se ne okreću leđa momcima koji su od prvog dana u klubu, nego KK Gradina, po prvi puta, prijavljuje seniorsku ekipu u A2 Ligi FBiH.

Najzaslužniji za ovaj hrabar potez bili su članovi uprave Nusret Šerifović i Edis Bajrektarević. Te prve sezone košarkaši Gradine, kao najmlađa ekipa, ostvaruju plasman u sredini tabele i polako se pripremaju za osvajanje Lige i prodor u veći razred. Pred početak sezone 2009/10 u klub se samoinicijativno javljaju sportski radnici Mursel Delić i Sabahudin Nurkanović. Trojka Šerifović, Delić i Nurkanović prave ambiciozan plan, a to je osvajanje prvog mjesta i plasman u A1 Ligu FBiH. S tim ciljem stvaraju odlične uslove za treniranje i dovode iskusnog igrača iz Tuzle Edina Nurkanovića i trenera Amira Delalića kao i asistenta Samira Arnautovića. Brigu o mlađim selekcijama preuzimaju Edis Bajrektarević i Emir Jašarević.

Rezultat svega je veliki uspjeh seniora Gradine u sezoni 2009/10, gdje superiorno osvajaju prvo mjesto sa omjerom 16-2 i ostvaruju plasman u A1 Ligu FBiH. Pioniri i kadeti Gradine se, u Regionalnoj ligi mladih Tuzla, nalaze na drugom mjestu i vjerovatno će tu i ostati, tako da se za podmladak ne treba brinuti.

(tekst preuzet sa www.sportsport.ba)

Pogledaj i ovo

Silver Kings – pričamo o uspjehu

Ovih dana smo mogli da čitamo odlične vijesti o uspjehu Silver Kingsa, košarkaškog kluba iz …

Kreće košarkaška liga za djevojčice

Predstavnici Škole sporta Silver Kings je na sastanku sa ostalim klubovima koji je održan 14.12. …

Komentariši