Life & Business Coaching – konačno stigao i na naše prostore!!! Životni i poslovni trening – trend i potreba!

Zanimanje novog doba
O čemu je tačno riječ? Ako zavirimo u rječnik, te vidimo značenje gore navedenih termina, spomenuti označavaju “proces pomaganja ljudima, da uoče, a potom i ostvare svoje lične ciljeve”. Iako je većina tih trenera izučavala psihologiju ili medicinu kao temeljni studij, za sticanje svjetski priznatog stručnjaka u području Coachinga potrebna je godišnja obuka na International Association of Coaching Institutes, ICI, koji predstavlja specijalizaciju u struci. Danas smo tu da razmijenimo znanja i iskustva onih koji su ovu priču donijeli na naša područja i time se počeli profesionalno baviti, Emina Bajraktarević i Amra Handanović.
Emina, po struci ste dipl. Pedagog-Psiholog, na PDS iz Psihologije i licencirani Life Coach, možete li nas upoznati i obrazložiti šta je to ustvari Life Coach?
Coaching je za mene jako kvalitetan profesionalan i moderan poslovni izazov, koji sam rado prihvatila, čim je stupio na naše područje, jer predstavlja jednu specifičnu nadogradnju na psihološku struku i daje jedan novi vid pomoći pored psihoterapije. Po meni je Life Coaching profesionalno usmjerenje kod kojeg Coach ima jaku moć da prepozna, usmjeri, zajednički otkloni prepreke i motiviše klijenta da na najkvalitetniji i najbrži način dođe do određenog cilja. Dakle radimo na polju ličnog i profesionalnog razvoje ličnosti. Coaching ima mnogo dodirnih tačaka sa pozitivnom, motivacijskom i humanističkom psihologijom, dok Business Coaching objašnajva problematiku poslovnog rasta i prosperiteta. Naravno, mi pri našoj Internacionalnoj Asocijaciji Coacheva sa sjedištem u Sarajevu, vršimo individualne i grupne sesije. Coaching je jako djelotvoran, pomaže klijentu da iskristališe sebe i svoj put, te korača samopouzdano i svjesno ka ostvarenju svojih ciljeva.
Amra, Vi ste medicinski radnik, sada licencirani Life Coach, sa Vašeg stajališta upoznajte nas sa Life Coachingom!
Life Coach je osoba profesionalno obučena da Vam pomogne da ostvarite svoj pun potencijal. Life Couchevi moraju posjedovati pravi spoj expertize i vještine, kako bi mogli valjano da motivišu i ohrabre klijenta dok utvrđuju i odlučuju o suštinskim pitanjima, koja zaslužuju pažnju u svakom slučaju.


Emina, možete li nam objasniti na koji način Coach pomaže osobama u realizaciji njihovog cilja?
Kada pristupamo našim inicijalnim sesijama, svoje klijente provodimo kroz cjelokupan proces koji u početku sadrži sistematski planiranu formu, sa izgrađenim vještinama, sklopom metoda, pa sve do ključnog definisanja cilja i feedbacka. Zavisno od polja na kojem klijent želi raditi biraju se tehnike i metode, naravno u skladu sa prvenstvenom procjenom efekata koje određene tehnike mogu imati na klijenta. Dakle, nakon izgrađenog rapporta pristupamo sumiranju resursa koje klijent sadrži, postavljanju ciljeva po neuro-logičkim nivoima, prolazimo proces Coachinga od najčešće desetak sesija, nakon kojeg imamo finalno rješenje. Cilj procesa je naravno zadovoljenje klijentovih želja, uz naglasak da mi kao Coachevi ne mijenjamo ljude, nego pomažemo ljudima da promijene sebe.
Odnos između Life Coacha i klijenta ima za cilj da prepozna, razjasni i stvori viziju onoga što klijent želi, ohrabri klijenta na samoistraživanje, podržava i pobuđuje strategije i zasniva plan akcije zasnovan na onome što se najbolje uklapa u klijentov cilj, ličnost i viziju. Podstiče klijentovu odgovornost da poveća produktivnost, te konačno sigurno djeluje! Nakon ovog važnog koraka, zajedno sa Coachem pregledaju se i prate klijentovi resursi, te svi dostupni načini kako bi stvorili plan akcije. Tada odlučujemo koje ćemo tačno korake poduzeti.
Emina, koja Vam populacija dolazi na Coaching sesije i kakav je odziv?
Na Coaching se generalno javljaju osobe različite životne dobi, dakle populacija varira od dječije dobi do posjete starijih lica. Mi radimo kako radionice za djecu, savjetovanja roditelja, preko prevazilaženja adolescentskih kriza…Najčešći klijenti su osobe zrele dobi, koje žele da se unaprijede kako na ličnom tako na profesionalnom polju. Zatim, česti su bračni parovi koji imaju duboko osviještenu sliku i želju za zajedničkim napredkom, osvježenjem veze ili braka, osobe koji jednostavno žele da postanu bolja verzija sebe i unesu nova znanja u svoj život. Kroz iskustvo vođenja Coachinga, sumirani su nedostaci koji su dosad najčešći u prevazilaženju otežane komunikacije ili nerazumijevanju postupaka drugih osoba, koje za sobom povlače više problema. Coaching nudi širok spektar pomoći na business polju, poboljšanju međuljudskih odnosa, rastom i razvojem firme. Generalno bilježimo veliki broj klijeneta, sa kojima idemo u korak sa zapadnim trendovima life stylom koji olakšava i smanjuje životni stres, a ljudima vraća osmijeh na lice!
Amra, Vaš odgovor na klijentelu i odziv na Coaching sesije?
Life Coacha može imati kako mlađa populacija tako i osobe zrele životne dobi. Naglasak bi stavila na populaciju kojoj je bitna odluka o definisanju cilja, planu životne budućnosti, određene osobe kojima je narušen partnerski odnos, česte nesuglasice i nekvalitetan životni put. Ja kao medicinski radnik mnogo radim na realizaciji i povezivanju medicinskog segmenta sa Coach Life primjenom na zdrav rast i razvoj ličnosti kako unutar tako van nje, jer kada se dobro osjećamo, dobro i izgledamno! Life Coacha mogu uzeti osobe koje žele profesionalni napredak, poboljšanje odnosa zaposlenih, otklanjanju motivacijskih blokada zaposlenih, harmoničnog odnosa.
Emina, možete li navesti sličnosti i razlike psihologije i Coachinga?
Da naravno, profesionalna mi je dužnost da napravim razliku…na polju psihologije bavimo se patološkim, kliničkim i više emocionalnim disfunkcijama osobe, koja svoje probleme može da iznese kroz psihoterapiju. Coaching je rad sa mentalno zdravim, osobama koje ne pate od psihopatoloških poremećaja, nego se jednostavno nađu u jednom periodu životne prekretnice kada moraju donijeti kvalitetnu životnu odluku, obično su to odluke koje se vežu za rast i razvoj osobe. Živimo u stresnom modernom dobu, često primorani da mijenjamo prioritete i da bi pratili životni standard koji nam se nameće trebamo se mijenjati i rasti. Coaching je usmjeren na postizanje viših životnih ciljeva, razrješavanje određenih emocionalnih blokada, rad na motivaciji, flexibilnosti, mijenjanjem okvira, učenjem strategija uspjeha…Dok u psihoterapiji kopa se i radi na najdubljem nivou, psihoanalizi prošlosti ka razrješenju konflikata i odbrambenih mehanizama. Psihoterapija može trajati godinama. Coaching je orjentisan isključivo na rješenju problema sadašnjosti i budućnosti, usmjeren na postizanjem najbolje verzije sebe.


Amra, koje su sličnosti i razlike medicine i Coachinga?
Sličnosti su te, što klijent isto zakazuje termin za pregled, prati se određeno medicinsko stanje, dok se za Coaching također zakazuje termin, određeni broj sesija da bi se postigao pozitivan ishod vezano za lični rast. Klijent treba određenu dozu razumijevanja u cilju boljeg rezultata, izoštrenu moć slušanja, medicinski se daje dijagnoza, da se klijent dovede u zdravo stanje, dok se kod Coachinga razmatra određeni cilj i uz primjenu alata i tehnika njega ostavrujemo postepeno kroz sesije.

Šta bi na kraju dodali, kao zaključak o ovoj temi?
Na kraju možemo istaći da je Life Coaching s razlogom druga najbrže rastuća profesija na svijetu, jer jednostavno donosi ljudima izvanredne rezultate! Ako ste spremni da istinski dovedete do maximuma sav svoj potencijal, jednostavno – potražite si Coacha:)!!!

Pogledaj i ovo

BIHAMK : OBAVIJEST VOZAČIMA! 

Bosanskohercegovački auto-moto klub, u skladu sa Ugovorom sa JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, obavezan je svim motorizovanim građanima koji posjeduju vozilo registrovano u Federaciji BiH pružiti maksimalno tri usluge pomoći na javnim cestama u toku godine. 

Kišna dova

Dan se bližio kraju i nije više bilo tako neizdrživo vruće, a dok smo se gurali među uskomešanim ženama nađosmo se ispred visokog nišana s velikim turbanom.