Lactalis naciljao Mlijekoprodukt

Kompanija “Danube Foods Group” vodi ozbiljne pregovore o prodaji “Mlijekoprodukta” iz Kozarske Dubice francuskom mljekarskom gigantu “Lactalisu”, koji na bh. tržištu već drži mljekaru “Inmer” iz Gradačca, saznaju “Nezavisne”.

Izvor blizak pregovaračkim stranama ističe da su razgovori predstavnika “Danube Foodsa”, prehrambene divizije britanske investicione kompanije “Salford”, sa Francuzima odmakli i da se “koplja lome” u vezi s cijenom.

“‘Danube Foods’ za ‘Mlijekoprodukt’ traži 28 miliona KM na šta ‘Lactalis’ još nije pristao, ali bi dvije strane uskoro vrlo lako mogle naći zajednički jezik”, kaže naš sagovornik.

“Salford” je u Srbiji vlasnik “Bambi Banata” i “Knjaza Miloša”, te subotičke “Mlekare” i beogradskog “Imleka” preko kojih su direktni većinski vlasnici banjalučke “Mljekare” i “Mlijekoprodukta”. Pojedini srbijanski mediji proteklih dana su kao najizglednijeg kupca “Imleka” naveli hrvatski koncern “Agrokor” Ivice Todorića, što su demantovali u obje kompanije.

Kako saznajemo, “Salford” za sada “Lactalisu” ne planira prodati i banjalučku “Mljekaru”, koja trenutno gasi fabriku u glavnom gradu RS i otvara novu i veću u industrijskoj zoni kod Laktaša. “Salford”, međutim, ubrzano sprovodi vlasničko restrukturiranje unutar grupacije. U sklopu tog procesa “Salford” će “Mljekaru” iz ruku subotičke “Mlekare” predati beogradskom “Imleku”, najvjerovatnije kako bi banjalučko preduzeće bilo izuzeto iz portfelja subotičke firme za koju je zainteresovan drugi francuski prehrambeni div – “Danone”. To se vidi i iz obavještenja “Imleka”, objavljenog na sajtu Banjalučke berze, o namjeri isticanja ponude za preuzimanje akcija “Mljekare” na koju će se, sasvim je izvjesno, javiti subotička “Mlekara”, ali i neki drugi akcionari tog preduzeća.

Nebojša Ristić, direktor banjalučke “Mljekare” i predstavnik “Danube Foodsa” u BiH, potvrdio je da “Salford” želi prodati fabrike u svom vlasništvu, ali nije mogao govoriti o imenima potencijalnih kupaca.

“Poznato je da je ‘Salford’ prodaju svojih firmi planirao još prije dvije godine, ali je to prolongirano zbog izbijanja svjetske ekonomske krize. Sada se, sa jenjavanjem krize, naravno, opet pojavljuju zainteresovane kompanije spremne za nove akvizicije. Da li će i kada doći do dogovora nezahvalno je govoriti”, kazao je Ristić.

U Udruženju poljoprivrednih proizvođača i farmera RS ocjenjuju da bi “Lactalis” preuzimanjem najveće domaće mljekare postao izrazito dominantan na bh. tržištu koje polako već osvaja preko mljekare u Gradačcu i uvoznim proizvodima iz njihove hrvatske filijale – kompanije “Dukat”.

“Nije dobro da bilo ko na našem tržištu pravi monopol, pa tako ni Francuzi. Ukoliko bi kupili ‘Mlijekoprodukt’, a ne vjerujem da bi iz tog paketa bila izuzeta i banjalučka ‘Mljekara’, potpuno bi ‘poklopili’ tržište RS i BiH, jer im bihaćki ‘Meggle’ i ‘Tuzlanska mljekara’ sasvim sigurno ne bi mogli parirati”, smatra Vladimir Usorac, predsjednik tog udruženja.

On ističe da bi to sa sobom donijelo i neizvjesnost za farmere ističući da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa dubičkom mljekarom, koja, kako navodi, za razliku od većine drugih u RS i BiH, na vrijeme isplaćuje otkupljeno mlijeko.

Tržišni udio mljekara u BiH (%)
• ”Danube Foods” 17
• ”Meggle” Bihać 17
• ”Dukat” Gradačac 15
• ”Tuzlanska mljekara” 9
• ”Inmer” Gradačac 6
• ”Milkos” Sarajevo 5
• Ostale mljekare 31

“Lactalis” među vodećim u svijetu i regionu

“Lactalis” je treća po veličini mljekarska grupacija u svijetu i vodeći francuski proizvođač sireva. Godišnje otkupljuje više od 9,2 milijarde litara mlijeka i prema količinama otkupljenog sirovog mlijeka zauzima drugu poziciju u svijetu.

Kompanija je lani ostvarila prihod od 8,5 milijardi evra, od čega više od polovine na ino-tržištima. Zapošljava 36.500 radnika i ima organizovanu proizvodnju u 125 pogona u 21 zemlji širom svijeta, od kojih je 71 pogon u Francuskoj.

Robne marke plasira u više od 160 zemalja svijeta, od kojih su najpoznatije president, galbani, lactel i la laitiere. Glavna filijala “Lactalisa” u našem regionu je hrvatski “Dukat”, koji ima 14 proizvodnih pogona uključujući mljekaru “Inmer” u Gradačcu. “Lactalis” je uz “Salford” jedna od vodećih kompanija u mljekarskoj industriji u okruženju.

Izvor: Capital.ba

Pogledaj i ovo

Park Srebrenik Centar

Uzurpacija parka – nastavak vijesti

Da li zbog našeg pisanja ili nečega sasvim drugog, ali kritika i sa naše strane je urodila plodom. Građevinski materijal je uklonjen sa tog dijela parka. Ovim putem bismo da pohvalimo one koji su naložili da se građevinski materijal skloni iz parka. Da li je upućena službena nota (čitaj finansijska kazna) izvođaču radova pa je to morao da uradi ili je sam izvođač radova to uradio, zaista ne znamo, najbitnije je da je park ponovo park, a ne mjesto za odlaganje građevinskog materijala ili bilo čega drugoga.

Uzrpacija gradskog parka, bahatost izvođača i nerad institucija

Uzurpacija parka, bahatost izvođača ili nerad institucija u Gradu Srebreniku

Uzrpacija gradskog parka, bahatost izvođača i nerad institucija. Nekad je srezom kao što je danas područje Grada Srebrenika upravljao jedan čovjek (hodža, kadija, neko koga su smatrali dovoljno pametnim) i bilo je reda i organizacije. Danas, gradonačelnik sa svim svojim savjetnicima i vijećem ne može da dovede u red centar grada.

Komentariši