Srebrenik.NET / Kultura / Zagreb: Epidemija pred koncert Metalike

Zagreb: Epidemija pred koncert Metalike

Iako među konjima na zagrebačkom hipodromu vlada epidemija, koncert grupe Metallica neće biti otkazan!

Na zagrebačkom hipodromu, na kome će u nedelju biti održan koncert grupe Metallica i na koji bi trebalo doći 30.000 ljudi, vlada epidemija leptospiroze, zbog čega su zaraženi konji stavljeni u karantin.

Hrvatski “Večernji list” piše da je leptospirozom, bolešću životinja koja, ako pređe na ljude, može izazvati pobačaj, otkazivanje bubrega, pa i smrt, zaraženo je 60 od 175 konja koji su tamo smešteni.

Veterinarski inspektor rešenjem je naredio karantin zaraženog područja i hitnu dezinfekciju i deratizaciju, popravak kanalizacije, oštećenih podova i drenažnog sistema, kao i isušivanje okoline zaraženog područja.

Leptospirozu prenose zaraženi pacovi urinom na okolinu, a tako i na sve životinje koje obole. Čovek se može zaraziti u kontaktu sa zaraženom vodom ako ima oštećenu kožu ili preko sluznice oka.

U probavnom traktu bacil ugiba, izjavio je novinarima Antun Beus direktor Klinike za infektivne bolesti i dodao da je zadnjih godina bolest poprimila teži oblik, a bilo je i nekoliko smrtnih slučajeva.

Direktor Hipodroma Marijan Antića, kaže da je leptospiroza normalna gde ima mnogo grla stoke.

“Nema opasnosti od zaraze posetilaca koncerta jer je publika udaljena 500 metara od štala, a miševi i pacovi iz njih ne izlaze, već se drže štale i hrane. Sanacija kanalizacije je počela, a deratizacija i dezinsekcija obaviće se nakon što konji završe terapiju antibioticima”, rekao je Antić.

Organizator koncerta, agencija “Lupa promotion” ne zna za bolest jer ih s hipodroma nisu informisali zato što smatraju da nema opasnosti, piše “Večernji”.

“Trebali su nas obavestiti, ali oni kažu da nema opasnosti jer konji i publika nisu u kontaktu. Konji zadnjih deset dana nisu ni šetali na području gde će biti publika”, izjavio je direktor “Lupa promotion” Vladimir Ivanković.

I u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo epidemiolozi smatraju da je opasnost za ljude mala jer su u Hrvatskoj stroži propisi nego u EU gde bi nađena količina antitela bila sasvim normalna.

Izvor: cafe.ba

Ostavi komentar