Srebrenik.NET / Kultura / Brega našao dva sata u godini da bude Bosanac

Brega našao dva sata u godini da bude Bosanac

Na dan otvaranja bosanskohercegovačkog paviljona koncert je imao Goran Bregović sa svojim orkestrom

Najveća svjetska izložba Expo 2010, koja je uz vatromet svečano otvorena 1. maja, okupila je 189 zemalja. Svaka zemlja ima svoje predstavnike koji su u svojim oblastima pokazali dostignuća država iz kojih dolaze.

Prvenstveno, World Expo 2010 je biznis sajam, stoga se po nastupima i paviljonima tačno može vidjeti kako je koja zemlja pozicionirana u svijetu, tako da su paviljoni Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Španije prava inžinjerska čuda.

Manje ekonomski stabilne zemlje poput Kambodže pak potrudile su se da u nedostatku novca budu maksimalno kreativne. Tako su organizatori kambodžanskog paviljona uz muziku, tradicionalnu nošnju i atmosferu učinili da posjetioci imaju osjećaj kao da su stvarno u Kambodži.

Fantastične revije

Što se tiče naše zemlje, organizatori su se potrudili da nas predstave u najboljem svjetlu. Mi, koji smo pozvani da predstavimo Bosnu i Hercegovinu, dali smo maksimum kako bismo na najbolji način opravdali moto nastupa naše zemlje Cijeli svijet-jedan grad.

Bilo je simpatično vidjeti Kineze kako pokušavaju imitirati naše plesove koje je izvodilo Kulturno-umjetničko društvo “Čajevac” iz Banje Luke, a koje je privuklo veliku pažnju svih učesnika EXPO-a. Sjajne nastupe imali su i ostali ansambli kao i hor Srpske pravoslavne crkve. Jedinstvo, koji je imao zanimljiv repertoar.

Modna menadžerica Amela Radan napravila je fantastične revije na kojima su se predstavile modne dizajnerke Belma Tvico s prelijepim haljinama, s printom znamenitosti svih gradova u BiH, te Ina Arnautalić i Hatidža Nuhić sa svojim kožnim dizajnima koje su uradile u jednoj od tvornica u Visokom.

Špirić na koncertu

Na dan otvaranja bosanskohercegovačkog paviljona koncert je održao Goran Bregović sa svojim orkestrom koji je profesionalno nastupio na prelijepoj pozornici. Tako da je Brega našao dva sata u ovoj godini da bude Bosanac. Vjerovatno je to našu Bosnu puno koštalo, ali – iz nekog razloga – trebao nam je Brega. Koncertu je prisustvovao i Nikola Špirić, predsjedavajuć i Vijeća ministara BiH, koje je i omogućilo nastup naše zemlje, u društvu kineskih organizatora EXPO-a.

Frizerska revija koju smo pravili Edo Nuhić, Željko Samardžija i ja bila je veoma uspješna. Mnogo su nam pomogle djevojke
iz organizacije bh. paviljona Maša i Nina Branković, koje su nam osigurale modele za reviju, a doprinos svojom snalažljivošću i frizerskom sposobnošću dao je i Ado Karišik.

Maša Branković je uradila fantastičan PR za BiH, tako da su svi događaji bili jako dobro medijski popraćeni, kako od kineskih medija tako i od medija mnogih drugih zemalja koje su imale izvještače s ove vrhunski organizirane Svjetske izložbe.

Očekuje se do sto miliona posjetilaca

ORGANIZACIJA SVJETSKE izložbe World Expo 2010 koštala je 58 milijardi dolara, više negoli organizacija Olimpijskih igara 2008. godine. Samom otvorenju prisustvovalo je više od 20 šefova država, među kojima je bio i predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy, koji je došao u društvu glumca Alena Delonea. Tema svjetskog sajma je Bolji grad, bolji život. Izložba će trajati do 31. oktobra, a očekuje se da će kroz paviljone oko 190 zemalja iz cijelog svijeta prošetati do sto miliona posjetilaca. – piše dnevniavaz.ba

Ostavi komentar