Srebrenik.NETwork

Komarce privlaci vatra a tjera ih miris citronele

Tvrđava Gradina Srebrenik

Narodni recept da je protiv komaraca dobro popiti  jednu rakiju, nažalost je netočan. Iako pijancima  komarci možda manje smetaju, alkohol zapravo privlači  komarce. Širi krvne žile i izaziva lagano crvenilo kože,  što mali leteći gadovi smatraju vrlo privlačnim. Jako  dragi su im i cvjetni i voćni mirisi koji su ljeti vrlo  popularni. Osim na parfeme, dezodorane i namirisane  kreme za sunčanje, pripazite i na mirisne omekšivače  rublja. Također, nije svejedno što ćete odjenuti.  Komarci i vidom pronalaze žrtve na velike udaljenosti.  Osobito ih privlaći lišće i tamna odjeća. Vole i miris  znoja zbog kemikalija koje sadrži i zbog toga što  znojenje povećava vlažnost zraka oko tijela. Čak i male  količine vode, primjerice lokvice ili vlažne biljke, privući  će male krvopije. Čini li vam se da vas komarci više  grizu dok radite u vrtu ili vježbate, u pravu ste. Osim  znojenja, privlači ih i miris ugljičnog dioksida, a ljudi ga  disanjem više stvaraju više dok se tjelesno naprežu, a i  taj plin stvara i paljenje vatre primjerice roštilja.

>>> Mačja metvica vrlo je učinkovita u odbijanju  komaraca, pa ju je dobro saditi u vrtu, a korisni su i  preparati od nje. Da biste potjerali komarce korisno je  u vrt ili na balkon saditi i ružmarin, kadifice, divlju  metvicu, ageratum i pelargoniju s mirisom limuna.

>>> Citronela je učinkovit sastojak prirodnih krema  protiv komaraca i mirisnih svjećica

>>> Vrlo učinkovito je i eterično ulje klinčića, no ne  treba ga nerazrijeđenog nanositi na kožu. odo eu feu  feugait utetue facinis amet, vel exeratie te delism

>>> Ekstrakt celera ne iritira kožu a podjednako je  učinkovit kao mnoga kemijska sredstva.

>>> Mjesto uboda najbolje je namazati antialergijskim  kremama, a pomaže i mazanje unutrašnjom stranom  kore bananane

24sata.hr

Exit mobile version