Koliko bogatstvo nasljeđuje novi engleski kralj Charles III.?

Nakon smrti majke, britanske kraljice Elizabete II., njen najstariji sin Charles (73) naslijedio je tron, ali i njezino privatno bogatstvo, kolosalno nasljeđe koje će dobiti bez plaćanja poreza na nasljedstvo, što je privilegij rezerviran za nasljednike kralja.

Iako britanske monarhe ništa ne obavezuje da objave svoje privatne finansije, zna se da je Elizabeta, prema Sunday Timesu, imala lično bogatstvo od 370 miliona funti, odnosno pet miliona više nego prethodne godine.

Buckinghamska palata, kraljevska londonska rezidencija, i dvorac Windsor, tridesetak kilometara zapadno od Londona, državno su vlasništvo. Međutim, dvorac Balmoral, ljetovalište kraljevske porodice i rezidencija Sandringham, gdje kraljevska porodica tradicionalno slavi kraj godine, bile su u vlasništvu kraljice i njih nasljeđuje Charles.

Kraljica je također posjedovala kolekciju kraljevskih maraka u vrijednosti od oko 100 miliona funti, prema navodima Timesa iz 2021. godine.

Kraljičino bogatstvo dodaje se ličnom bogatstvu Charlesa, procijenjenom na 100 miliona dolara (87 milijuna funti).

Čuveni dragulji na kruni, procijenjeni na oko tri milijarde funti, simbolično su pripadali kraljici i automatski se prenose na nezina nasljednika.

Princ Filip, suprug Elizabete, ostavio je skromnije bogatstvo od 30 miliona funti kada je umro u aprilu 2021. godine. Posjedovao je kolekciju slika od oko 3.000 djela, od kojih je većina bila ostavljena prijateljima i porodici.

Stručnjaci navode da je Elizabeta vjerovatno ostavila testament, i da će neke manje iznose novca naslijediti bliski članovi porodice, ali ne i najveći dio bogatstva, koji pripada Charlesu.

The post Koliko bogatstvo nasljeđuje novi engleski kralj Charles III.? appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Gradsko Vijece

Održana 34. sjednica Gradskog vijeća Srebrenik

Nakon što dva puta nije mogla započeti zbog neusvajanja dnevnog reda, danas je održana 34. …

Proxmox Web

Virtualizacija uz pomoć Proxmox-a

Uvod u Virtualizaciju Virtualizacija je tehnologija koja omogućava stvaranje virtualnih (umjesto fizičkih) verzija kompjuterskog resursa, …