Koalicija „Pod lupom“: Više od 50 hiljada građana želi promjene u izbornom procesu

Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’ započela je kampanju za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH. Kampanja unapređenja izbornog procesa će se oslanjati na aktivno učešće bh. građana u zahtjevu za uvođenje novih tehnologija u izborni proces, i to potpisivanjem građanske peticije širom naše zemlje. Uvođenjem novih tehnologija bi se vratilo povjerenje građana u izbore, ali i doprinijelo povećanju transparentnosti izbornog procesa, naglašavaju iz Koalicije ‘Pod lupom’.

Konkretno, uvođenje mašina za skeniranje glasačkih listića ne bi značajno promijenilo način glasanjana koji su birači navikli, ali bi se spriječile izborne prevare koje se ogledaju u promjeni rezultata glasanja kroz poništavanje glasova za političke protivnike, glasanje umjersto neizišlih na izbore ili dopisivanje ličnih glasova. Također, zavisno od korištene tehnologije, rezultate izbora mogli bismo imati nekoliko sati ili minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta, pojašnjavaju iz ‘Pod lupom’.

Nadalje, elektronskom identifikacijom birača bi se spriječile zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlazi na glasanje, kao što su glasanje u ime druge osobe, glasanje više puta i zloupotreba glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta, dodali su.

Iz Koalicije ‘Pod lupom’ podsjećaju da je sva snaga upravo u rukama građana i građanki ove zemlje, te da su promjene nabolje moguće, ali samo uz njihovo aktivno učešće.

Objava Koalicija „Pod lupom“: Više od 50 hiljada građana želi promjene u izbornom procesu pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]