Ko su nam kandidati za mjesto gradonačelnika Srebrenika za lokalne izbore 2020 ?

Dosadašnji gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović je bio kandidat SDA i dobio je mandat (grado)načelnika i/na zadnjim izborima. Sjećamo se kako su tu “pobjedu” i “proslavili” pristalice SDA i (grado)načelnik Srebrenika. (Video na kraju teksta)

Otkako je izašao iz SDA, sadašnji gradonačelnik traži političku potporu da (p)ostane gradonačelnik Srebrenika na raznim mjestima. Ipak, da ne bi išao kao nezavisni kandidat bez glasačke baze odlučio je osnovati pokret “Zajedno za bolji Srebrenik” u Februaru 2020-e. Pokret (a ne stranka) ima svoju prezentaciju na Fejsbuku https://www.facebook.com/zaboljisrebrenik/ i aktivno radi na promociji sadašnjeg gradonačelnika Omerovića. Vidimo to po člancima na fejsbuku gdje se non-stop ističe u prvi plan sadašnji gradonačelnik. A i gradonačelniku nije mrsko objaviti štošta na svom FB profilu.

Ispred Stranke demokratke akcije (SDA) kandidat za mjesto gradonačelnika Srebrenika još nije poznat. Kratko su skrenuli pažnju na sebe kada je federalni parlamentarni zastupnik dr. Ibrahim Zukić objavio sliku na svom FB profilu sa novim članom SDA u Srebreniku folk pjevačem Huletom Mešaljićem. S obzirom na unutrašnju borbu u SDA koja se vodila zadnje 3-4 godine SDA Srebrenik trebaju jakog kandidata iz svojih redova i ne bi me čudilo da to bude dr. Ibrahim Zukić lično sve ostalo je (po mom ličnom mišljenju) predaja pred izbore. Ako sam potrefio neka se jave ovi iz SDA sa javnim saopćenjem, da objavimo na web stranici, mail adresa za vijesti je jednostavno [email protected] …. Imate li vi kod SDA Srebrenik glasnogovornika koji radi svoj posao ?


U Srebreniku imamo i stranku koja sebe zove “Pokret demokratske akcije”, osnovane od strane Mirsada Kukića, kojeg je Glavni Odbor SDA u Martu 2018, zbog nepoštivanja odluka organa Stranke i nanošenja štete ugledu SDA izbacio iz SDA. Ovome pokretu/stranci su se priključili pojedinci i političari kojima se izgleda sviđa način na koji Mirsad Kukić vodi Banoviće i htjeli bi da imaju takvog “lokalnog moćnika” i u Srebreniku (gluho bilo op. a.). Svoju političku moć je PDA pokazala 2018-e oborivši tadašnju Vladu Tuzlanskog Kantona. Sljedeću godinu premijer TK bio je Jakub Suljkanović ali je i on smijenjen u Julu 2019 zejedničkom koalicijom SDP-a, uz SDA, SBB, DF i Stranke za BiH . Kako nezvanično saznajemo, Jakub Suljkanović je kandidat za gradonačelnika Srebrenika ispred PDA. Oficijelnih informacija i/ili komentara nema. Da li imaju glasnogovornika i kako misle da dođu do glasova je malo misteriozno, niti su aktivni na socijalnim mrežama niti ima nekih obavještenja za medije.

Ozbiljnog kandidata ispred SD i ispred SDP-a nema još ni na mapi. Valjda će se sjetiti da su izbori uskoro i objaviti svoje kandidate.

Uglavnom, korištenje socijalnih mreža i interneta od strane kandidata i stranaka im ne ide nešto od ruku, iako ima tu malo nekog pomaka. Još uvijek se to po kafanama i sijelima odlučuje/pregovara i dogovora bez transparentnosti koju zahtjeva i demokratija na koju se pozivaju.


* Pogledajte malo ovaj video: https://www.youtube.com/watch?v=pxyO5GOpBkU i prvih 30 sekundi su dovoljne da vidite
ko je sve bio u koaliciji/stranci prije 5 godina. Lica političkih igrača ćete sami prepoznati i većina ih je i dalje tu, podijeljeni sada u stranke i pokrete i sada igraju političke igre jedni protiv drugih.

Da li je nama od tada do danas bilo bolje i gdje smo tu mi je pitanje koje treba sebi postaviti svaki od glasača.

… nastaviti će se …

Pogledaj i ovo

Više novca za Fond solidarnosti smanjilo bi liste čekanja

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacija Bosne i Hercegovine upozorava da je potrebno izdvajati što …

Njemačka priprema planove ukoliko dođe do nestašice gasa

Njemačke zalihe ruskog plina trenutno su jako male te zbog toga ova država već počinje …