Kinez iz Srebrenika ponovo optužen za poreznu utaju

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu zbog porezne utaje protiv državljanina NR Kine Lana Ganga, rođenog 1963. godine u Xinjiangu, nastanjenog u Srebreniku, ranije osuđivanog pred Sudom BiH.

 – Optuženi se tereti da je kao osnivač, direktor i odgovorna osoba za zastupanje u pravnim osobama Q&L i L&N sa sjedištem u Brčko distriktu, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obaveza, oštetio budžet institucija BiH u ukupnom iznosu od 105.915,28 KM – navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

Lan Gang se, također, tereti da je, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda, robu koju je prethodno uvezao iz NR Kine u BiH isporučivao, bez evidencije, njemu poznatim kupcima za gotov novac, a taj promet nije prikazao u svojim knjigovodstvenim evidencijama, što je utvrđeno kao manjak popisom robe od inspektora UIOBiH i policijskih službenika SIPA-e prilikom pretresa i kontrole izvršene dana 21. decembra 2015. godine u spomenutim firmama.

Pravne osobe Q&L i L&N sa sjedištem u Brčko distriktu se terete da su kao pravne osobe raspolagale protupravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je uime, za račun i u korist pravne osobe ostvario Lan Gang.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pogledaj i ovo

Međunarodni aerodrom Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla nastavlja bilježiti uspjehe i u ovoj 2020. godini otvaranjem nove destinacije Salzburg …