Kineska zdjela kupljena za 35 dolara mogla bi biti prodana za pola miliona

Na aukcijskoj prodaji sljedeći mjesec će biti izuzetno rijetka kineska zdjela iz 15. vijeka. Očekuje se da bi mogla biti prodata za pola miliona dolara. Vlasnik je zdjelu kupio za samo 35 dolara.

Izradu zdjele je tražio kineski carski dvor u vrijeme vladavine dinastije Ming. Pronađena je prošle godine u američkom gradu New Haven, koji se nalazi u saveznoj državi Connecticut.

Prodat će je poznata aukcijska kuća Sotheby’s, koja nije otkrila identitet vlasnika ovog predmeta. Vlasnik ju je kupio za samo 35 dolara na dvorišnoj prodaji u Sjedinjenim Američkim Državama. Po kupovini vlasnik je poslao fotografije zdjele stručnjacima koji su odmah prepoznali da ima veliki historijski značaj. Utvrdili su da potječe s dvora cara Yonglea, koji je vladao od 1403. do 1424. godine. Riječ je o periodu koji je poznat po različitim tehnikama izrade porcelanskih predmeta.

Zdjela koju zovu i zdjela lotosa, zbog motiva na njoj koji asociraju na ovaj cvijet, bi mogla biti prodata za pola miliona dolara.

Car Yongle se smatra zaslužnim za unapređenje porcelanskog zanatstva. Naručivao je velike količine porcelanskih predmeta.

Angela McAteer, uposlenica odjela za kinesku umjetnost spomenute aukcijske kuće, je napomenula da je car promovisao umjetničku vrijednost porcelana. Neshvatljivo joj je kako se desilo da je zdjelu neko mogao kupiti na dvorišnoj prodaji.

Prema Sotheby’su, postoji još šest sličnih zdjela koje se nalaze u Tajvanu i Velikoj Britaniji. Ova zdjela bit će na aukcijskoj prodaji 17. marta, prenosi CNN.

Izvor: Klix.ba

The post Kineska zdjela kupljena za 35 dolara mogla bi biti prodana za pola miliona appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Futsal: Salines Tuzla City ide u odbranu titule utakmicom u Mostaru

Futsal klub Salines Tuzla City  održao press konferenciju povodom današnjeg  finalnog play off-a susreta za …

Odigran prvi finalni meč: FC Mostar SG – FC SALINES TUZLA CITY 7-4 (3-3)

Prva utakmica finala doigravanja za Prvaka BiH, je otišla na stranu Mostaraca. Utakmica dostojna finala …