Keksići sa kokosom i pekmezom

U želji da se moja lista božićni kolači i ove godine obogati nekim novim receptićima, potražila sam pomoć na američkim blogovima. I tako su nastali ovi keksići sa kokosom i pekmezom. Po izvornom receptu ovi su keksi poznati pod nazivom Coconut thumbprint cookies, što bi značilo kokos keksi sa otiskom prsta. Otisak prsta u ovom slučaju je potreban kako bi se napravila udubina za pekmez 😉 Naravno da se ta udubina može napraviti i sa drškom kuhače, ali sa prstom je nekako taman 🙂

Keksići sa kokosom i pekmezom su izgledom ustvari jako slični našim poznatim božićnim i sitnim keksima Husarski poljupci. No samo izgledom, jer ovaj je recept nešto drugačiji. Imala sam prilikom izrade ovih keksa izvjesnih problema sa preračunavanjem američkih mjernih jedinica u naše, pa mi iz prvog pokušaja nisu uspjeli. No, uspjela sam smućkati prave omjere i mogu reći da se ovakvi keksići tope u ustima. 

Kokos se u ovim keksima nalazi i u smjesi i na njima nakon pečenja jer se keksići kao kuglice prije pečenja uvaljavaju u kokos. Pekmez koji možete vidjeti na fotkama može se dodati prije pečenja ili nakon. Ako ga stavite prije pečenja onda će vam ispasti ovako kao i meni – malo će se ‘razliti’ po keksu uslijed visoke temperature pečenja, no tako ćete ih puno lakše pospremiti u kutije bez da se keksići slijepe jedan od drugog. Ako se pak odlučite staviti pekmez na već pečeni keks, tada ćete ih morati sušiti na zraku bar 24 sata prije pospremanja u kutije kako bi se taj pekmez malo stisnuo. 

U svakom slučaju keksići sa kokosom i pekmezom su odlični. Probajte ih napraviti što prije i razveslite svoje prijatelje i obitelj ovom neobično finom slasticom već za ovaj Božić.

Keksići sa kokosom i pekmezom

Keksići sa kokosom i pekmezom

POTREBNO:

 • 75 g maslaca
 • 85 g krem sira (ili sirnog namaza)
 • 150 g šećera
 • 1 vrećica vanilin šećera
 • 1 žumanjak
 • 2 žličice soka naranče
 • 160 g brašna
 • 1,5 žličica praška za pecivo
 • prstohvat soli
 • 30 g kokosa

I još:

 • 100 g kokosa
 • 4-5 žlica pekmeza po želji

PRIPREMA:

 1. Miksati maslac sobne temperature sa šećerom i vanilin šećerom. Potom dodati žumanjak i krem sir pa sjediniti. Nastaviti redom dodavati sok naranče, brašno sa praškom za pecivo i kokos. 
 2. Od dobivenog tijesta raditi male kuglice koje treba uvaljati u kokos. Slagati kuglice u lim obložen papirom za pečenje u razmacima. 
 3. U sredinu svake kuglice utisnuti prst kako bi se napravilo udubljenje, a u svako udubljenje staviti malo pekmeza.
 4. Kekse peći u pećnici zagrijanoj na 180*C 13 minuta.
 5. Kekse pustiti da se ohlade na limu u kojem su se pekli, pa ih potom pospremiti u kutije sa poklopcima.

Dobar tek!

Recept u slikama:

The post Keksići sa kokosom i pekmezom appeared first on Reci Peci.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Salata od krastavaca s kiselim vrhnjem

Uz omiljene ljetne deserte, vrućinama je najlakše stati na kraj uz kakvu finu osvježavajuću salaticu. …

Paprike punjene krumpirom – savršeno ljetno jelo!

U ljetno je doba teško uopće zamisliti ručak bez sveprisutnih svježih paprika. Barem meni. I …