Katolici širom svijeta danas slave Božić

Katolici, protestanti i drugi koji se pridržavaju gregorijanskog kalendara, danas obilježavaju najradosniji blagdan i dan koji slavi rođenje Isusa Krista – Božić.

Blagdan Božić, koji slavi rođenje Isusa Krista, ujedno je i dan ljubavi, ali i okupljanja na kojima svoje mjesto nalaze porodica, prijatelji i komšije koji zajedno proslavljaju ovaj važan dan.

Kao što to nalažu običaji, predviđeno je da se ovaj dan provede sa članovima porodice i u zajedničkoj molitvi. Rano ujutro vjernici odlaze na misu, a zatim slijedi zajednički ručak.

Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njen suprug Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu prije više od 2.000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Domovi vjernika posebno su okićeni na Božić i uglavnom se u svakom nalazi jelka ispod koje se ostavljaju pokloni za najmlađe ukućane. KLIX

Objava Katolici širom svijeta danas slave Božić pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]