Tvrđava Gradina Srebrenik

“Kada je Slobinom sinu u školi otet pištolj, mene su angažovali da ga vratim”

Ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić ovih dana namjerava angažirati advokata i podnijeti zahtjev za penziju u Srbiji. Orić je ovo potvrdio u intervjuu za “Slobodnu Bosnu”, u kojem objašnjava zasluge na osnovu kojih ima pravo na penziju iz Srbije koju je zaradio kao pripadnik Specijalne jedinice MUP-a.Orić je od 1987. do 1991. godine radio najprije godinu dana kao pripravnik na Savskom vencu, nakon čega je prošao obuku za Specijalnu policiju MUP-a Srbije. Učestvovao je u akcijama na Kosovu, hapšenju Vuka Draškovića, gušenju pobune u rudniku Trepča, a bio je i član obezbjeđenja Slobodana MIloševića.

“Nikada nisam bio lični pratilac ili tjelohranitelj Miloševića, kako to neki tvrde. Bio sam dio policijskog tima koji je osiguravao Miloševića. Kako je 90-ih godina bilo puno događaja, mitinga, političkih skupova, procjena je bila da Milošević mora imati brojnije osiguranje. Između ostalog, obezbjeđivali smo Miloševića na Gazimestanu 28. juna 1989.”, ispričao je, između ostalog, Orić u ispovijesti “Slobodnoj Bosni”. Kazao je da je Specijalce MUP-a Srbije napustio nakon prijateljske sugestije komandanta Radovana Stojičića Badže, koji mu je sugerisao da napusti jedinicu jer će doći vrijeme kada ni on neće moći kontrolisati situaciju.

Orić se poslije zaposlio u MUP-u BiH, i to uz pomoć rođaka Ibrana Mustafića, tadašnjeg predsjednika Izvršnog odbora SDA u Srebrenici i tadašnjeg pomoćnika ministra policije u BiH Hilme Selimovića. Kaže da je tada nudio da magacin oružja specijalne jedinice sa Surčina i sve Bošnjake iz MUP-a s naoružanjem prebaci u BiH, ali ga, kako je kazao, Hajrudin Hodžić iz MUP-a BiH nije poslušao.

Govoreći o kontaktima sa porodicom Milošević, Orić je kazao kako je sa Slobodanom kontaktirao u Haagu “u okviru zatvorskih procedura”, dok je kazao kako sa njegovim sinom Markom nema nikakve kontakte još od perioda kada ga je kao klinca izvlačio iz nestašluka.

“Prvi kontakt s njim imao sam kada je išao u sedmi razred osnovne škole i kada mu je jedan dječak u školi ukrao pištolj – italijansku Beretu. Tada smo jedan moj kolega iz Jedinice i ja išli po zadatku u školu da pronađemo tog dječaka i vratimo pištolj”, ispričao je Orić, dodajući da je Marka drugi put vidio kada ga je vraćao iz porodične kuće u Požarevcu, gdje je bio pobjegao sa djevojkom.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši