“Kad sretneš Hanku” – Pjesma Čovjeka Tragične Sudbine

Kada sretneš Hanku

"Kad sretneš Hanku" - Pjesma čovjeka tragične sudbine

Rade Jovanović, poznat kao "Goraždanin Rade Jovanović", bio je čovjek čiji je život bio obilježen nevjerojatnim preokretima i tragičnim sudbinama. Rođen u Goraždu, još kao dječak, sa samo četrnaest godina, pobjegao je ispred ustaša i pridružio se mladim bombašima iz partizanskog bataljona Miodraga Milovanovića Luneta iz Druge proleterske brigade. Sinu je dao ime Lune, po ovom partizanskom heroju. Nakon Drugog svjetskog rata, njegovi mladalački snovi bili su prekinuti kada je zbog političkih čistki završio u logoru na Golom otoku, o čemu nikada nije želio govoriti.

Unatoč ovim traumatičnim iskustvima, Rade je pronalazio utjehu u pisanju i komponovanju narodne muzike. Njegova sreća bila je potpuna samo kada bi, kako je volio reći, "njegova pjesma ušla u narod". Jedna od tih pjesama, koja je duboko ušla u srca mnogih, je i "Kad sretneš Hanku".

Pjesma je posvećena Hani Korjenić, poznatoj ljepotici iz Čajniča između dva svjetska rata, koju su zbog njene nevjerojatne ljepote i prkosa zvali Carica. Zbog njene ljepote mnogi su gubili razum i dizali ruku na sebe, poput izvjesnog Ibre kojeg su morali skinuti s vješala. Njen otac, Sabrija, odlučio ju je udati za bogatog sarajevskog trgovca iz porodice Užičanin kako bi izbjegao daljnje tragedije.

Pjesmu je prvi put otpjevao Safet Isović 1973. godine na "Beogradskom saboru". Iako je pjesma dobila tek treću nagradu, publika je žestoko protestvovala, što mnogi smatraju političkom odlukom zbog Radove prošlosti na Golom otoku. Bez obzira na sve, pjesma je postala izuzetno popularna i proglašena je narodnom pjesmom decenije prema anketi Radio Beograda.

Kad sretnes Hanku - video

Tekst pjesme "Kad sretneš Hanku"

Kad sretneš Hanku, sijedu baku
u mahali u sokaku
selami je... pozdravi je
jer znaj da je bila vila

Zbog nje je Zijo danima pio
zbog nje je Salko u vodu skako
zbog nje je Ibro hapsane ribo
zbog nje je Bego u mezar lego
zbog nje su noži parali srca
zbog nje se lila momačka krvca

Hvališe ljudi ljepotu njenu
i pjesnici za nju znaše
tu nekada divnu ženu
i sazlije opjevaše

Nigdje još ne bi takvoga stasa
nit ljepših usta umilnog glasa
od pjesme njene slavuj umukne
od puste želje srce da pukne

Takva je bila zanosna Hanka
najljepša djeva iz mog sokaka

Godine burne odniješe mladost
ko vjetrovi list sa gore
u očima gasnu radost
divno lice skriše bore
Leđa se svila, drhtave ruke
u stare Hanke sirote puke
protkani tugom prolaze dani
sjećaju srce na sevdah davni

Sjećanja draga tiho se gase
a pusta mladost ne vraća se...

Također provjerite

Gradina Srebrenik

Najpotcjenjenije turističke destinacije svijeta

Najpotcjenjenije turističke destinacije svijeta U doba masovnog turizma, putnici sve se više traže alternativne destinacije …

Štetnost bacanja plastičnih boca na životnu okolinu

Štetnost bacanja plastičnih boca na životnu okolinu

Plastični otpad, posebno plastične boce, predstavlja ozbiljan ekološki problem koji ugrožava našu okolinu, državu i generalno gledanu čitavu našu planetu. Plastične boce se koriste svakodnevno i zbog svoje praktičnosti i niske cijene postale su neizostavan dio modernog života. Međutim, njihov uticaj na životnu sredinu je katastrofalan. Primjena raznih mjera može značajno smanjiti negativan uticaj plastičnih boca na životnu sredinu u Bosni i Hercegovini, doprinoseći očuvanju prirodnih resursa i zdravlju građana. Reciklaža je ključni korak ka održivoj budućnosti, i svaka zemlja treba da poduzme odgovarajuće korake kako bi se izborila sa ovim globalnim izazovom. Kada će Bosna i Hercegovina, odnosno mi njeni građani, prepoznati ovaj problem i suočiti se sa istim vrijeme će pokazati. Kao i za druge stvari, nije do drugih, do nas je da ovo riješimo sami u svojoj avliji.