Junuzović – Kaljić: Zbog niskog stepena imunizacije prijete druge bolesti

Predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju prim. dr. Amra Junuzović – Kaljić na današnjoj online konferenciji za medije istaknula da je u 2020. godini rutinska imunizacija stanovništva bila na kritično niskom nivou, zbog čega postoji

bojazan da se kriza izazvana pandemijom koronavirusa može zamijeniti drugim krizama, izazvanim epidemijama drugih bolesti, koje se mogu prevenirati imunizacijom stanovništva.

– Svakodnevno pozivanje roditelja na imunizaciju djece je veoma važno i mi to činimo. Pandemija nas je u prošloj godini onemogućila u tomj namjeri, redovna imunizacija je smanjena jer su svi zdravstvani kapaciteti bili usmjereni na borbvu protiv koronavirusa – kazala je.

Naglašava da je ipak redovna imunizacija nastavljena u porodilištima, a kasnije i u vakcinalnim centrima.

Pozvala je roditelje da pogledaju imunizacijske kartone svoje djece i da u dogovoru s pedijatrima nastave s vakcinacijom svojih najmlađih.

– Nastojat ćemo detektovati svu djecu s propuštenim vakcinama, kako bismo adekvatnim programima imunizacije spriječili dalji pad imunizacijskog obuhvata – zaključila je Junuzović – Kaljić.

(Vijesti.ba / FENA)

Objava Junuzović – Kaljić: Zbog niskog stepena imunizacije prijete druge bolesti pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području …

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta – …