Jednokratnu naknadu za porodilje u TK dobile 1.702 majke

Za isplatu jednokratnih naknada majkama porodiljama, koje su bebe na svijet donijele u periodu od 1. aprila prošle do 1. aprila ove godine, osigurana su i isplaćena sredstva od milion i 702 hiljade KM. Obrađena su 1.702 zahtjeva, a rok za podnošenje takvih zahtjeva ističe uskoro. Stoga, iz resornog Ministarstva pozivaju majke porodilje da na vrijeme dostave zahtjeve, kako bi im naknada bila isplaćena.

”Ono što je bitno da napomenem jeste da za ovaj period, rok za prijavu je do 15. augusta ove godine”, navodi Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Bilo je određenih problema prilikom realizacije ovog programa, ali se, kako tvrde u Vladi, trude riješiti sve probleme kako porodilje ne bi bile oštećene.

”Zaista smo sve te informacije prikupljali i radili da ih čim prije otklonimo. I tada smo najavljivali i ukazivali samim centrima za socijalni rad da je potrebno da se adekvatno uključe kako ne bismo došli u sitauciju da neki gradovi i općine, odnosno građani sa područja tih gradova i općina budu u nepovoljnijem položaju, odnosno ne budu u prilici da koristi to pravo”, ističe Irfan Halilagić, premijer TK.

Također je počela isplata mjesečnih naknada za porodilje, što obuhvata one majke koje su se porodile u periodu od prvog aprila ove godine. Do sada je obrađeno 260 zahtjeva za isplatu ove vrste naknade.

”Od toga je 83 majke koje su u radnom odnosu i vrši im se isplata razlike između utvrđenog iznosa plate i predviđene naknade i 177 nezaposlenih majki. Ukupan iznos do sada isplaćenih sredstava je preko 700 hiljada KM. Ovo se odnosi na kvartal, odnosno tri mjeseca”, kazao je resorni ministar.

Period godišnjih odmora, tokom jula i augusta donosi određene poteškoće za obradu ovih zahtjeva, ali se Muhamedbegović nada da će taj posao već od sljedećeg mjeseca biti brži. U narednom periodu bit će prezentovan kvartalni izvještaj o zahtjevima i isplatama za majke porodilje. RTV SLON

Objava Jednokratnu naknadu za porodilje u TK dobile 1.702 majke pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Glas na izborima od 50 do 200 KM, zastrašivanja i prijetnje gubitkom posla

Nastavljena je praksa trgovine biračkim odborima. Zabilježeni su i brojni navodi o kupovini glasova Koalicija …

Stipendije od 1.000 i 1.500 KM: Vlada TK nagradila najbolje učenike i studente

Ugovore o dodjeli ukupno 99 stipendija nadarenim učenicima osnovnih škola i studentima sa područja Tuzlanskog …