Srebrenik.NET / Vijesti / JAVNA TRIBINA U TUZLI: Građani postavljali pitanja, vijećnici Gradskog vijeća bez konkretnih odgovora! (FOTO)

JAVNA TRIBINA U TUZLI: Građani postavljali pitanja, vijećnici Gradskog vijeća bez konkretnih odgovora! (FOTO)

Veoma zanimljivu Javnu tribinu pod nazivom “Jačanje uloge građanki i građana u odlučivanju u lokalnoj zajednici” organizirao je večeras u Tuzli Omladinski pokret Revolt.

U Ateljeu “Ismet Mujezinović” okupilo se svega 20-tak građana koji su imali priliku postavljati pitanja za pet vijećnika iz tuzlanskog Gradskog vijeća. Panelisti su bili: Ivica Kovačević (HDZ), Elvir Kasumović (SBB), Mirnes Ajanović (BOSS), Elvir Bijedić (SDP) i Sabahudin Imamović (SDA) koji je kasnio na sami početak. Iako su bili pozvani, niko se od vijećnika nije pojavio ispred Demokratske fronte.
“Transparentnost rada službenika u BiH označena je veoma niskom, s toga smo građanima i građankama omogućili da razgovaraju sa vijećnicima, postave bitna pitanja i dobiju odgovore koje, vrlo vjerovatno ne mogu dobiti na drugi način. Najbitniji problemi građana koje smo ustanovili analizirajući rad Gradskog vijeća kroz zaključke njihovih sjednica su: parkinzi, rasvjeta, infrastrukturni radovi na cestama i vododvodnim mrežama, psi lutalice i uopšteno problemi sa kojima se susreću ljudi u Mjesnim zajednicama našeg grada”, rekla je u razgovoru za Kameleon predsjednica Omladinskog pokreta Revolt, Anamarija Divković.

Anamarija Divković

Kao što se moglo i očekivati, na brojna krucijalna pitanja prisutnih građana o toplifikaciji grada, zagađenju, pravnim stvarima, javnom prijevozu, stanju u kulturnim ustanovama, sami panelisti, tj. vijećnici nisu imali konkretne odgovore.Prisutni građani u nekoliko su navrata ponavljali kako već mjesecima i godinama ne dobijaju nikakve odgovore od Grada na svoje upite, a kamoli da dočekaju rješavanje njihovih problema, dok su se neki od panelista složili kako bi građani trebali mnogo više da se informišu o tome čime se bavi Gradsko vijeće te da pokažu mnogo više inicijative za to.Bilo je i rasprave i visokih tonova, ali i normalnih razgovora. Ipak, čini se kako građani koji su došli večeras ne mogu biti zadovoljni onime što su im vijećnici ponudili. Hoće li ih, s toga građani “kazniti” na Opštim izborima naredne godine, ostaje da se vidi.

The post JAVNA TRIBINA U TUZLI: Građani postavljali pitanja, vijećnici Gradskog vijeća bez konkretnih odgovora! (FOTO) appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico