Tvrđava Gradina Srebrenik

Izgorjela fabrika parketa i kuća Fadila Suljića

Izvor: Avaz
U gašenju vatre učestvovalo 17 vatrogasaca iz Gračanice i Srebrenika sa šest vozila…
23.12.2008. 10:45

Fabrika za proizvodnju parketa, lamperije i namještaja, te porodična kuća Fadila Suljića u Doborovcima kod Gračanice uništena je u velikom požaru koji se desio jučer dva sata iza ponoći. Šteta se procjenjuje na više od milion maraka.

Dežura na zgarištu

Nije bilo povrijeđenih, ali su ipak Fadil i njegova supruga Šaha, te sin, završili u Službi hitne pomoći Srebrenik. Nisu svojim očima mogli gledati kako vatra guta sve što su godinama sticali.

Najgore je prošao Fadilov brat Ibrahim Suljić koji je, vidjevši šta je vatra uradila, doživio infarkt i smješten je u bolnci u Tuzli.

Prema riječima Dževdeta Čamdžića, komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice Gračanica, na mjesto događaja stigla su tri vatrogasna vozila iz Gračanice sa pet vatrogasaca.

– Mi smo, znajući o kakvom se požaru radi, u pomoć pozvali kolege iz Srebrenika. Postojala je opasnost da se veliki požar, nošen snažnim vjetrom, proširi na još dvije kuće. Izgorio je veliki dio kuće i cijela fabrika. Vatru je bilo teško gasiti jer su u fabrici bile velike količine suhih drvenih sortimenata, te velika sušara. Požar smo stavili pod kontrolu jučer oko 10 sati. Vatrogasci na mjestu požara i dalje dežuraju kako ne bi neka iskrica ponovo stvorila probleme – kaže Čamdžić.

Pomogle i komšije

U gašenju nezapamćenog požara u ovom kraju, pored sedamnaest vatrogasaca, učestvovalo je oko pedeset komšija i mještana.

Uviđaj su izvršili službenici kriminalističke policije PU Lukavac, PS Gračanica i inspektor protivpožarne zaštite MUP-a Tuzlanskog kantona.

Juče su komšije pokušavale iz zgarišta izvući skupocjene mašine za obradu drveta. Spašavali su ono što je još ostalo na velikom zgarištu.

Pohvale vatrogascima

Suljićev komšija Zaim Škaljić pun je hvale za gračaničke i vatrogasce iz Srebrenika.

– Da njih nije bilo, ni moje kuće ne bi bilo. Spasili su je od vatre koja je, nošena vjetrom, svakog časa prijetila da ostanem bez krova nad glavom. Umalo da nije planula i kuća Ibrahima Suljića – kaže Škaljić.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši