Tvrđava Gradina Srebrenik

Izglasavanje zakona o reformi zdravstva pobjeda Amerikanaca


Predstavnički dom američkog Kongresa u nedjelju je navečer izglasao zakon o sveobuhvatnoj reformi zdravstva, kojim se prvi put najširem sloju građana osigurava pristupačna zdravstvena zaštita, što je predsjednik Barack Obama nazvao “pobjedom svih Amerikanaca”.

“Večerašnje glasanje nije pobjeda nijedne stranke, to je pobjeda američkog naroda”, rekao je Obama u televizijskoj izjavi iz Bijele kuće nakon završetka glasanja u Kongresu.

Zakonom, koja je izglasan s 219 glasova, uz 212 protiv, i bez ijednog glasa opozicijskih republikanaca, predviđa se izdvajanje 940 milijarda dolara u idućih 10 godina, kako bi oko 32 milijuna neosiguranih Amerikanaca dobilo zdravstveno osiguranje.

Time bi se SAD približio univerzalnom zdravstvenom osiguranju, odnosno imao 95 posto osiguranih legalnih stanovnika, te 12 do 15 milijuna neosiguranih, većinom ilegalnih useljenika.

Zakonom se uspostavlja i sustav regulacije za osiguravajuće kuće, kako bi se spriječile sadašnje zloupotrebe sa stalnim rastom premija, uskraćivanjem osiguranja zbog prijašnje ili hronične bolesti, odbijanjem pokrivanja troškova kada se osiguranik razboli i slično.

“Večeras, u vrijeme kada su ‘mudraci’ rekli da to više nije moguće, mi smo se uzdigli iznad balasta svoje politike”, kazao je Obama u izjavi iz Bijele kuće, nakon što je Predstavnički dom završio glasanje.

“Pokazali smo da smo još sposobni raditi velike stvari i rješavati naše najveće izazove”, rekao je Obama.

“Da, mi možemo!” uzvikivali su demokrati u Kongresu kada je pritisnut odlučujući 216. glas za zakon, ponavljajući slogan iz Obamine predsjedničke kampanje.

Obama će potpisati zakon u idućih nekoliko dana, prema najavama već u utorak, dok Senat planira ove sedmice raspravljati o paketu amandmana na zakon o reformi zdravstva, koji je Predstavnički dom u nedjelju navečer prihvatio sa 220 glasova za i 211 protiv. Kada Senat prihvati taj paket amandmana, a Obama ga potpiše, bit će završen zakonodavni okvir za reformu zdravstva.

Rasprava u Predstavničkom domu bila je krajnje polarizirana. Demokratski kongresnici hvalili su zakon kao najveći socijalni projekt u SAD-u u zadnjih 40 godina, usporediv s uvođenjem sustava socijalne sigurnosti 1930-ih i programa Medicare za starije građane, 1960-ih. Također su isticali moralnu dimenziju zakona, jer se njime siromašnijim građanima osigurava zdravstvena skrb, što su industrijalizirane  zemlje odavno učinile.

Republikanci su jednodušno odbacili zakon kao državno preuzimanje zdravstva, koje čini 17 posto američkog gospodarstva, te povećanje ogromnog državnog duga od oko 13,000 milijardi dolara, za dodatnu tisuću milijardi.

Zakon će dramatično proširiti saveznu regulativu zdravstvene skrbi. Savezni zakon će prvi put tražiti od osiguravajućih kuća da pokrivaju sve Amerikance, te zabraniti odbijanje osiguranja onima koji su ranije bolovali ili su hronično bolesni.

Odredba kojom se priječi odbijanje osiguranja djeci stupit će na snagu odmah, a za odrasle 2014. godine.

Najveći trošak zakona je preuzeta obveza savezne vlade da će osigurati gotovo 500 milijardi dolara subvencija u idućih deset godina, kako bi pomogla milijunima Amerikanaca s niskim i umjerenim prihodima da kupe osiguranje na posebnim burzama osiguranja.

Kako bi se zajamčili prihodi za provedbu zakona, demokrati su odobrili novih 3,8 posto poreza na dohodak od kapitala za fizičke osobe koje zarađuju više od 200.000 dolara godišnje i bračne parove koji zarađuju više od 250.000 dolara. Od 2018. godine, osobe sa skupim, tzv. “Cadillac” zdravstvenim policama, plaćat će poseban porez.

Proizvođači medicinske opreme, farmaceutske tvrtke i osiguravajuće kuće plaćat će nove trošarine, prenijela je Hina.

Zakon će smanjiti za više od 400 milijardi dolara, tokom idućih 10 godina, ono što savezni program Medicare plaća bolnicama, staračkim domovima i osiguravajućim društvima, za što se predlagači nadaju da će u konačnici povećati djelotvornost sustava.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši