Iranke se takmiče na šahovskom turniru bez hidžaba

​Dvije iranske šahistkinje su se takmičile na međunarodnom šahovskom turniru bez hidžaba, prema medijskim izvještajima.

To je najnoviji od nekoliko slučajeva kada su iranske sportistkinje pojavile na takmičenjima bez hidžaba od početka protivvladinih protesta.

Iran je bio preplavljen demonstracijama protiv klerikalnog vođstva zemlje od sredine septembra, kada je 22-godišnja iranska Kurdkinja Mahsa Amini umrla u pritvoru policije za moral koja ju je zatvorila zbog “neprikladnog oblačenja”.

Iranske novinske kuće “Kabarvarzeši” i “Etemad”, u izvještajima od ponedjeljka, rekle su da su se Sara Kadem i Atusa Pourkasian takmičile na FIDE Svjetskom prvenstvu u brzopoteznom i blic šahu u Almatiju u Kazahstanu, bez hidžaba – marame na glavi koje je obavezno prema iranskim strogim pravilima oblačenja.

Fotografije koje su objavile obje novinske kuće pokazuju ih bez marama tokom turnira. “Kabarvarzeši” je takođe objavila fotografiju na kojoj takmičarka nosi maramu, ali nije rekla je li snimljena na istom događaju, prenosi “New Arab“.

Objava Iranke se takmiče na šahovskom turniru bez hidžaba pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]