Intervju sa Mirzom Kešetovićem kandidatom SDP-a za načelnika općine Srebrenik

Sekretarijat kandidata ispred SDP-a bio je veoma brz da nam dostavi biografiju kandidata, nije nas ostavila bez teksta, valjda što je pisana na ovaj staromodan način “napiši što više, bitan je kvantitet a ne kvalitet”. Interesantno je da je kandidat sam sebe ocijenio da je radio odgovorne poslove sa “dobrim rezultatima”, obično ovdje sve stoji u superlativima (tako je bar kod protukandidata iz druge najveće stranke). Nakon što smo zamolili da nam i na pitanja odgovore, dobili smo u roku 24 sata odgovore na ista. Sa moje lične tačke gledišta par osnovnih stvari su rekli kratko i jasno (govorim ekstra u množini jer mi odgovori nisu došli direktno samo od kandidata SDP-a) žele nešto da urade protiv budućih poplava i da poboljšaju vodosnabdijevanje u svim mjesnim zajednicama i da otvore Poslovnu zonu. Ništa novo rekli bismo … ali pročitajte sami:

 Prvo nekoliko rijemirza-kesetovic-001či o vama i dosadašnjoj karijeri ?

Rođen 16.02.1960. godine u Brčkom. Osnovnu školu završio u Srebreniku, 1974.godine, Gimnaziju „Meša Selimović“ u Tuzli pohađao u periodu od 1974-1978.godina, a Ekonomski fakultet u periodu od 1978-1982.godine. Po završetku fakulteta zaposlen u tadašnjem društvenom preduzeću „Majevica“ Srebrenik, na poslovima komercijaliste, da bi potom bio imenovan za komercijalnog direktora u „CORN-FLIPSU“Srebrenik, a zatim za direktora Robne kuće “Srebrenka“Srebrenik. Učesnik je odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina.

U periodu 1996-1998. godine radio u privatnom sektoru. Poslije prvih poslijeratnih izbora imenovan je za šefa u općinskoj Službi za budžet, privredu, inspekcijske poslove i opću upravu općine Srebrenik. Na ovim poslovima je radio u periodu od 01.04.1998-31.05.2001.godine. Poslije oktobarskih izbora 2002.godine imenovan je za direktora „Direkcije za zaštitu okoliša“ Tuzla pri Vladi TK. Ovu dužnost je obavljao od 01.06.2001. do 31.03.2006.godine. U periodu 01.04.2006.do danas radi u privatnom sektoru na poslovima menadžera. Dugogodišnji je sportski radnik koji je obavljao poslove predsjednika Upravnog odbora FK“Gradina“Srebrenik u više mandata prije i poslije rata. Osnivač je Fudbalskog i Sportskog saveza Općine Srebrenik. Bio je predsjednik Izvršnog odbora Nogometnog saveza TK u periodu od 2002-2010.godine, kao i član Skupštine Nogometnog saveza BiH u periodu od 2004-2011.godine.

Funkciju predsjednika Opštinskog odbora SDP BiH Srebrenik obavljao je u periodu od 2002-2005.godine, a bio je i član Glavnog odbora SDP BiH u periodu od 2006-2010.godine. Na Opštim izborima 2006. godine izabran je za poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona. Dobitnik je najvišeg općinskog priznanja – Plakete općine Srebrenik 2005.godine.

Oženjen, otac dvoje djece.

Cio dosadašnji radni vijek je obavljao vrlo odgovorne poslove sa dobrim rezultatima. Svojim znanjem i iskustvom može odgovoriti izazovima i problemima koje zahtijeva funkcija općinskog načelnika u ovim izuzetno teškim vremenima.
Zašto se kandidirate ?

Višegodišnja kriza u cijeloj BiH zahtijeva korijenite reforme pa tako i unutar opštinskih struktura Srebrenika. Smatram da svojim znanjem, iskustvom i energičnošću mogu sprovesti reforme i otvoriti novi investicioni proces. Svjestan sam problema budžetskog deficita, ogromnih obaveza prema dobavljačima, katastrofalnih posljedica poplava, loše infrastrukture, preglomaznog i  neefikasnog opštinskog aparata ali sam spreman ove probleme rješavati na najbolji mogući način, jer je to za mene veliki izazov i to je osnovni razlog moje kandidature.

Koja su tri goruća problema, sa vaše tačke gledišta ?

Sanacija posljedica katastrofalnih nepogoda, projektovanje i izgradnja odbrambenih nasipa cijelim vodotokom rijeke Tinje i njenih glavnih pritoka. Izgradnja Magistralnog vodovoda za sva područja Opštine sa odvodnjom i tretmanom otpadnih voda. Izgradnja i adaptacija putne strukture na području cijele Opštine a ne samo u dolini rijeke Tinje.

Kako ih mislite riješiti ?

Sredstva Budžeta za rješenje ovih problema su apsolutno nedovoljna. Maksimalno ću koristiti vanbudžetske Fondove na višim nivoima Države, (Eko-Fond, Vodoprivredna agencija, i sl.), a i predpristupne fondove Europske unije, na bazi kvalitetnih projekata.
Koliku podršku imate, mislite da ćete imati u sadašnjem sastavu Vijeća ?

Pobjedom na izborima želim biti Načelnik svih građana, bez obzira na njihovu političku i dr. pripadnost, pa očekujem maksimalnu podršku svih Vijećnika.

Gdje vidite Srebrenik za dvije a gdje za 5. godina ?

Za dvije godine:

Konsolidacija Budžeta, rješavanje pitanja vodosnabdijevanja na što većem dijelu Općine i saniranje putnih komunikacija.

Za pet godina:

Potpuna funkcionalnost Poslovne zone u Srebreniku, završeno uređenje korita rijeke Tinje  i njenih pritoka, sa obaloutvrdama, započeta gradnja akumulacije na Bistričkoj rijeci i riješeno pitanje infrastrukture u svim Mjesnim područjima.

Šta je najbolje uraditi, sa ekonomske tačke gledišta, običnom čovjeku u ovom  okruženju ?

Potencijali opštine Srebrenik su ogromni, prvenstveno u njenim građanima. Potrebno je stvoriti okruženje u kom će se ljudi osjećati sigurno i slobodno. Nadležnosti opštine Srebrenik u podršci ekonomiji su vrlo ograničene ali svaki čovjek mora imati dostupne usluge općinskih Službi, bez ikakvih barijera i diskriminacije. Čak šta više, eventualne barijere moraju biti otklonjene od strane nadležnih Službi i na višim organima vlasti, u direktnoj komunikaciji sa privrednicima i građanima.

Hvala na odvojenom vremenu.

Pogledaj i ovo

Bahatoj SDA u Srebreniku bitniji glasovi nego zdravlje građana

Bez obzira kojim političkim subjektima pripadamo, i koliko glasova osvojili na predstojećim Lokalnim izborima, svima nama na prvom mjestu treba biti zdravlje i zaštita građana, a što nije pokazao ni aktuelni gradonačenik Srebrenika, koji je bio dužan da, poštujući naredbe kriznih štabova, i u skladu sa svojim nadležnostima, ovaj masovni skup prekine.

Predstavljanje kandidata za lokalne izbore Pokreta Zajedno za bolji Srebrenik

SAOPŠTENJE: Predstavljanje kandidata za gradonačelnika i kandidata za gradsko vijeće pokreta ZBS