Intervju: Nirmel Muratović – SDA u Srebreniku je podijeljena na OTG i OTD

SDA Skup u Srebreniku

Stari ste član SDA, recite nam nešto o tome ?

Vrlo mlad sam ušao u politiku i vidio sam da je to sve prljavo. Nisam htio da miješam biznis i politiku, uspješan sam poduzetnik i bio sam jedan on najmlađih općinskih vijećnika. I ima o tome dosta da se priča. Nisam se htio baviti politikom do 2008-e godine, ipak sam to uradio 2008-e godine i opet sa nekog petog, šestog mjesta sam “otpao” sa liste. I bio sam sretniji što nisam ušao.

I šta se dešava ?

Tek na ličnu inicijativu tadašnjeg SDA predsjednika Osmana Suljagića, dr. Zukića i Meše Bajraktarevića pred izbore 2012-e opet se aktiviram u politici.

U te četiri godine niste podržavali SDA ? Ma jesam, kako nisam. Zovu oni mene pred izbore 2010-e, baš Osman me zove i pita mogu li kako pomoći, rekao sam tada njemu, iz moje kuće 7 glasova imate a finansijski pola marke bi bilo puno.

Bila je to ipak zdravija politika, SDP je bio prava opozicija.

A danas kako je to ?

Ma danas je to sve lični interes pojedinih ljudi. Nema tu ideologije. Ali eto tek sam 2016-e čvrsto odlučio da idem na listu. Sa prijateljima sam pričao i sebi lično zadao cilj da imam preko 2000 glasova. I dobio sam preko 2200 glasova.

Pa to je odlično ?

Kako neće biti odlično, pojedinci iz SDA su tada obećali platiti po 1000 eura predsjednicima mjesnih ogranaka ako ja ne dobijem ni jedan glas.

I šta je tajna vašeg uspjeha bila ?

Moje vraćanje u politiku zasniva se na volji naroda jer nisam ja nešto posebno u tu kampanju uložio finansijski ali sam obećao narodu borbu za njegove interese.

I u sljedeće 4 godine šta mislite koliko ste ostvarili tog interesa i vratili povjerenje u politiku ?


Pa zadržao sam to povjerenje jer su me izabrali opet u vijeće. Iako nisam bio nosilac liste a prepustio sam to mjesto Edinu Vikalu, odnosno tu sam podržao rahm. doktora Zukića radi ostvarivanja boljeg izbornog rezultata. Nas dvojica smo sa istog izbornog kraja i SDA su već počeli da zovu da njima vlada Tinja.

Što nije tačno, SDA kadrovi iz Sladne su dosta vremena vodili politiku i defakto vladali Srebrenikom ?

Tih 500-600 glasaova iz Sladne je to uspjelo par godina ali ja sam uspio da ujedinim Tinju. I ne znam koliko poznaješ mjesna područja i glasanje. Moj glavni motiv je predstavljanje Tinje, jedne urbane sredine …

koja nema vodovoda niti kanalizacije ?

Jeste, bez vodovoda, bez kanalizacije bez industrijske zone. Tada smo pokrenuli to kroz inicijative. Narodu je došlo do guše ovo stanje. Naravno da ovaj projekta i ovo stanje nije lahko riješiti. Ja plaćam poreze i ja osjećam da moje područje može i hoće više.

Zahvaljujući meni i kadrovskoj politici u SDA mi smo dobili 4 ministarska mjesta da postavimo. Ja sam urgirao za 4 osobe da se postave iz Srebrenika odnosno Tinje na pozicije u Ministarstvu ili u općini. Bio sam i u upravnom odboru vodovoda i spasio sam ga od propadanja. Mi imamo problem sa komunalnim preduzećem i tu smo postavili Maksidu Zukić da sredi stanje u tom preduzeću koje ima tužbe radnika i dugova od preko 500-600 hiljada maraka.

Zašto imamo taj problem sa komunalnim preduzećem ?

Ovo preduzeće u osnovi je zdravo, ono ima zemljišta koje vrijedi 4-5 miliona maraka. Zelena pijaca, stočna pijaca i još par neopterećenih zemljišta je u vlasništvu tog preduzeća. Zajedno za privatnim suvlasnikom gosp. Omićem, koji ima preko 33% suvlasništva, nije u interesu politici da ovo preduzeće propadne.

A ko danas vodi tu kadrovsku politiku u SDA ?

Ne vodi niko ! SDA u Srebreniku je u jednom rasulu.

Pa izabrali ste novog predsjednika SDA, Edina Vikala ?

To sve nije u skladu sa izbornim postupcima i to nije u skladu sa Statutom. U toku su neke žalbe i tako da … kako to da pojasnim. SDA je ozbiljna stranka koja ima pravila izbornog postupka. Taj izborni postupak je ovdje povrijeđen i u toku je postupak žalbe.

Pojasnite ?

Tinja je imala fantastični izborni rezultat koji sam ja kapitalizirao ulaskom u vijeće međutim ovdje je SDA odnosno njena politika podijeljena na OTG i OTD …

Opet pojasnite ?

Od tunela gore (OTG) i od tunela dole (OTD).

Od tunela Drenik, naravno ?

Da, naravno. Srebrenik je svačiji, da se razumijemo. Izborni rezultat to pokazuju jer svako dobije glasove iz svih dijelova Srebrenika. Kada je riječ o ovim izborima u Stranci, nakon Kongresa Stranke i kantonalnih izbora došlo je i do postavljanja podpredsjednika stranke. Tada sam ja bio prvi sa dvadeset jednom nominacijom, dok je Edin Vikalo imao samo jednu nominaciju, Hazim Bašić jednu i doktor Drapić dvije nominacije. Uglavnom tada je gosp. rahm. Zukić napravio grešku jer je uzeo najveće prijatelje Nihada kao svoje saradnike a nakon Nihadova odlaska iz SDA.

Mislite na sadašnjeg gradonačelnika Nihada Omerovića ?

Nihada Omerovića niko nije znao. On je bio kandidat za opštinsko Vijeće i nikada nije prošao. Tek kada sam ga ja predstavio na području Podorašja i Tinje prošao je. Pa on je mene zvao “brato“. Ali nisam ja izvršna vlast, sve što je obećao nije uradio i to je bio razlog našeg razilaska. Da se razumijemo, jedini sada lider politički kojeg imamo u Srebreniku jeste Nihad i drugog lidera nemamo. On jeste elokventan, ali opet ponavljam ja sam predstavnička vlast a on izvršna vlast. Moje kritike upućene njemu su zbog neispunjenja obećanja.

Ko je danas lider u SDA Srebrenik, politički ?

SDA u Srebreniku nema lidera.

A gdje sebe vidite tu ?

Ja sebe ne vidim tu.

U jednoj od sjednica ste rekli, ne citiram, da ćete djelovati pa gotovo kao neovisan vijećnik ?

Da pojasnim i to. Gosp. Zukić je imao odličnu ideju pred ove izbore. Njegova ideja bila je da sve prebacimo na mlade kadrove, da ih uvedemo u politiku. Ja sam podržao tu ideju, tu listu i na inicijativu gosp. Zukića sam i sam došao na listu. Znači da se uključe u politiku osobe kao Nihad Kulović, dr. Jasmin Dorić. Mirel Nedić, Dževada Zahirović, Azra Muratović, Emir Mehić …

Kako je ustvari izabran novi predsjednika SDA Srebrenik ?

Gosp. Zukić je i prenio ovlasti na mene kao predsjednik SDA Srebrenik ja ostajem potpredsjednik sa preuzetim ovlastima predsjednika. Po pravilima izbornog postupka to nije tek tako moguće već treba da predsjednika bira izvršni odbor. Ja sam sazvao taj sastanak na kojemu je bilo 13 članova od 19 članova. I prva tačka dnevnog reda bila je odluka predsjednika SDA da prebaci dužnosti na mene. Ali ovdje je ta “slađanska linija” potpomognuta sa Hazimom Bašićem bila protiv i zahtjevala izbore. I sedam glasova je glasalo za Edina Vikala i tu nastaje rasprava jer nemamo poslovnik koji reguliše ovakvo stanje. Ja sam tu ustupio mjesto Edinu, jer vidim da je njemu stalo i htio sam da raspravljamo o kandidatima za komisije i nadzorne odbore. Tu su mi rekli da je to već završeno i da su liste poslane u općinu… Taj sastanak se tada završio tu i od tada ni jedan sastanak izvršnog odbora nije završen.

Ma niko od njih se ne razumije u politiku i političke procese. Otišli su u Sarajevo i predstavili da je sve uredu i da im treba samo mjesec dana da provedu izbore i izaberu novog predsjednika. Po Edinovoj priči samo smo on i ja trebali da budemo kandidati ali ja nisam htio da budem kandidat. Ja sam na izvršnom odboru rekao da nisam kandidat i da podržavam Edina i da se treba postupiti po pravilima. Pravila izbornog procesa govore da dvije trećine izvršnog odbora mora donijeti tu odluku o izborima. I tu su žalbe u toku bile …

Vratimo se ovim temama oko industrijske zone i koncesija ?

Ima opština koristi od tih koncesija i to je oko 30-tak posto. Taj dio od koncesije treba da ide mjesnom području gdje se nalaze ti kamenolomi. Da se napravi vodovod i kanalizacija a ne da se dižu krediti a ništa se ne radi.

A industrijska zona ?

Trebalo bi da to bude pun pogodak za Srebrenik i za Tinju. Nadam se da će se to ostvariti u ovom periodu gradskog vijeća.

Još jedno zadnje pitanje, SDA stranka i stanje ovo sadašnje kratko nam pojasnite gdje ste vi ?

Ja sam jedan od najstarijih članova stranke, od omladinske organizacije do danas. Ja SDA stranku neću napustiti, samo SDA stranka može napustiti mene. Ako se dozvoli da se ne poštuje statut, izborni proces, akti, tada SDA napušta mene jer u njoj tada nema ideologije već samo interesi lokalnih moćnika. Svi koji su upoznati sa ovom situacijom i koji su ideološki u SDA dijele moje mišljenje.

Hvala na odvojenom vremenu.

Pogledaj i ovo

Tužioci zatražili formiranje predmeta protiv Milorada Dodika

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zatraženo je hitno formiranje predmeta zbog medijskih istupa člana Predsjedništva …

Domaćinstva u regionu godišnje bace više od 1,8 miliona tona hrane

Pod sloganom “Naše akcije su naša budućnost – bolja proizvodnja, bolja ishrana, bolje okruženje i …