Internetska prevara ili..:Rođak iz Toga ostavio mu 12 milijuna dolara!?

Hoće li se u Bosni i Hercegovini dogoditi još jedna velika internet-prevara, ili će mještanin Babića kod Gračanice Ađul Bajraktarević uskoro postati milijuner i jedan od najbogatijih ljudi ovog kraja, znat će se uskoro.

Nakon što su putem interneta uspostavili vezu Martin Baruco iz dalekog Toga i umirovljenik Ađul Bajraktarević iz gračaničkog naselja Babići i nakon što su iz Financijske banke S. A. Togo Bajraktareviću poslali službeno pismo da je njihov umrli klijent Jasmin Bajraktarević ostavštinu od 12 milijuna američkih dolara oporukom namijenio upravo Ađulu Bajraktareviću, svom rođaku, Babićanin od svibnja nema sna i ne silazi s interneta, piše Dnevni avaz.

U međuvremenu je prikupio sve potrebne fotokopije traženih dokumenata: putovnica, osobne iskaznice, uvjernja o državljanstvu, ali nema smrtnog lista od umrlog Jasmina, jer takvoga u brojnoj obitelji Bajraktarević u rodnim Babićima nema. Nema ga ni u široj okolici. Što je još gore, ima više Ađula Bajraktarevića u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.

– Dragi brate, hvala za mail adresu, sastao sam se s predstavnicima banke i sve će biti O. K. Opustite se i svakodnevno idite na internet i pratite moju poštu i uputstva. Kao najbliži rođak umrlog Jasmina, vi trebate sakupiti 3.000 eura i poslati mi ih za troškove. Blagoslovio nas Bog – pisao je više puta Baruco Ađulu.

Nije se dao lako prevariti Gračanlija Bajraktarević, pa je Martinu Barucu pisao da on, kao umirovljenik, nema taj novac, nego da traženu sumu uplate popola.

– S obzirom na to da sam umirovljenik i da skromno živim od 300 KM, molim vas da vi uplatite svoj, ali i moj dio, to jest dva puta po 1.500 eura, a ja ću vam kada dobijem tu zaostavštinu, platiti stotinu puta više, te ćete vi tako, osim 40 posto od 12 milijuna dolara, što vam pripada po zakonu, dobiti još 150.000 dolara – napisao je Ađul Barucu.

Nakon ovog Ađulovog prijedloga, gospodin Martin malo se ožalostio, navodeći da je i u Togu teško ekonomsko stanje, ali da će se pobrinuti da novac sakupi. Dotle Ađul čeka Martinovu reakciju da mu javi dokle je stigao s prikupljanja novca, napominjući da se u početku za cijeli slučaj bio veoma zagrijao, sada se malo hladi i ne žuri da ne napravi ni najmanji pogrešan potez.

Na opasku da su na djelu sve češće internet i druge teške prevare, kazao nam je da na ponudu Martina Baruca neće lako nasjesti, ali ga je cijeli slučaj zainteresirao zbog toga što je od banke dobio pismo kojim se tvrdi da zaostavština bivšeg klijenta rahmetli Jasmina Bajraktarevića u Togu zaista postoji. Telefonom je kontaktirao Financijsku banku i rekli su mu isto. Telefonom može kontaktirati i Baruca.

Iz Finansijske banke S. A. također su obavijestili da je rok za slanje traženih dokumenata dvadeset dana. Za svaki slučaj, banka je Ađulu već čestitala dobitak, i to osobno potpisom direktora banke Jubril Abunda.

Za Ađula Bajraktarevića kažu, a to je više puta dokazano, da je ljudina. Podigao je na noge siroticu iz Podrinja kojoj je sve pobijeno, predsjednik je Udruženja djece bez roditelja “Familija” iz Tuzle, u rodnim Babićima otvorio je Klub hranitelja. Možda i ponuda Martina Baruca ne bude prevara. Baruco može biti samo veliki poštenjačina ili svjetski varalica, trećeg nema. Svjestan je toga Ađul Bajraktarević.

– Ljudi, kada bih dobio tolike pare, prvo bih sagradio veliku džamiju u Podrinju, kupio bih veliki ravan plac za bošnjačko mezarje negdje u okolici Babića, usvojio bih desetero siročadi, odgajao ih, školovao i izveo na pravi put. Dosta novca dao bih gladnoj djeci u Africi, pa i Togu. Napisao bih da je to sve hair rahmetli Jasmina Bajraktarevića – kaže Ađul za Dnevni avaz.

Pogledaj i ovo

Lopovi preko Facebooka znaju kad niste kod kuće

Prije nego objavite na Facebooku da ste na godišnjem ili da ste odsutni nekoliko dana, …

Ovu pjesmu je Sinan Sakić otpjevao jednom i NIKADA VIŠE, a razlog je PRETUŽAN (VIDEO)

Vjerovali ili ne, Sinan Sakić je ovu pjesmu otpjevao samo dok ju je snimao u …

Komentariši