Humanitarac Andro Fabijanić poginuo u Ukrajini: Stradao dok je pomagao drugima

Andro Fabijanić, 29-godišnji Zagrepčanin, koji je humanitarnim radom aktivno pomagao ukrajinskim porodicama i braniteljima poginuo je u Ukrajini u eksploziji protutenkovske mine ovog utorka prilikom dostave pomoći.

Tragičnu vijest koja se proširila društvenim mrežama potvrdili su i prijatelji ožalošćene porodice. Perspektivni mladi čovjek iz Zagreba, poznat domaćim sportašima i rekreativcima kao lični trener fitnesa, smrtno je stradao u dostavnom vozilu koje je prevozilo sanitarni materijal za ukrajinske borce.

Vozilo je na cesti naletjelo na minu i pritom je ranjeno još nekoliko njegovih ukrajinskih kolega. Nažalost, Fabijaniću nije bilo spasa. Jučer je trebao otputovati za Hrvatsku.

Imao je kupljenu kartu. Radio je za udruženje iz Dnjipropetrovska ‘Za heroje’ koja je dostavljala zavoje i ostalu medicinsku pomoć za branitelje.

Pomagao je i u evakuaciji ukrajinskih porodica u Europu. Djevojku iz Ukrajine koju je upoznao i njezine roditelje uspješno je prebacio iz ratom stradale zemlje u Hrvatsku, u Zagreb, prenose hrvatski mediji.

Isto je učinio za još najmanje jednu ukrajinsku porodicu koja je također našla privremeni dom u Hrvatskoj. Planirani dolazak u Zagreb stalno je odgađao, a humanitarni rad i pomaganje unesrećenim Ukrajincima čini se sve više je postajao njegov poziv.

Psihofizička sprema i sportski duh bili su mu dobri aduti. Nažalost, kobna vožnja opasnom cestom u ratom pogođenoj zemlji prekinula je život mladog čovjeka iz Hrvatske koji se aktivno solidarizirao sa žrtvama nepravednog rata u Ukrajini.

Invazija na Ukrajinu danas ulazi u 205. dan, a okupatorska vojna mašinerija zatečena ukrajinskom protuofenzivom na sjeveroistoku i istoku zemlje nastavlja s osvetničkim napadima.

RADIOSARAJEVO.BA

Objava Humanitarac Andro Fabijanić poginuo u Ukrajini: Stradao dok je pomagao drugima pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Glas na izborima od 50 do 200 KM, zastrašivanja i prijetnje gubitkom posla

Nastavljena je praksa trgovine biračkim odborima. Zabilježeni su i brojni navodi o kupovini glasova Koalicija …

Stipendije od 1.000 i 1.500 KM: Vlada TK nagradila najbolje učenike i studente

Ugovore o dodjeli ukupno 99 stipendija nadarenim učenicima osnovnih škola i studentima sa područja Tuzlanskog …