Hrvatska od ponoći ulazi u Šengensku zonu i uvodi euro

Hrvatska od ponoći ulazi u Šengen i uvodi euro umjesto kune koja je više od 28 godina bila u upotrebi kao službeni novac.

Šengenski prostor obuhvata teritorije 26 evropskih zemalja i funkcioniše kao područje jedne države, sa tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutrašnjih graničnih kontrola.

Hrvatskoj se od ponoći ukidaju granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a od 26. marta na aerodromima.

Osim toga, Hrvatska će od ponoći postati 20. članica eurozone, a kuna će ostati ravnopravno sredstvo plaćanja do 14. januara.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da Hrvatska može biti ponosna na ulazak u evrozonu i šengensko područje jer će to privući investicije, pomoći u stvaranju radnih mjesta i rastu privrede, a mogla bi da postane i evropsko čvorište energije iz obnovljivih izvora.

“Hrvatska ovime dovršava svoju punu evropsku integraciju”, rekla je Von der Leyen.

Von der Leyen dolazi u posjetu Hrvatskoj na Novu godinu, na dan kada se podižu rampe i ukidaju kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom i kada se u optiecaj uvodi zajednička evropska valuta – euro.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović rekao je da je ulazak u šengenski prostor jedan od najvećih hrvatskih političkih uspjeha od ulaska u EU.

Ulazak Hrvatske u najveću svjetsku zonu bez graničnih kontrola, sa oko 420 miliona stanovnika, Božinović je ocijenio i glavnim evropskim benefitom, posebno u pograničnim krajevima od Istre, preko sjeverozapadne Hrvatske do Slavonije. KLIX

Objava Hrvatska od ponoći ulazi u Šengensku zonu i uvodi euro pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]