Hrana najskuplja u posljednjih deset godina

Cijena hrane porasla je za 28 posto u 2021. godini i dostigla najviši nivo u prethodnom desetljeću, a šanse za stabilizaciju tržišnih uslova u ovoj godini su male, saopštila je danas agencija UN za hranu. 

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je da je indeks cijena osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio 125,7 u prosjeku tokom 2021, što je najviše od 2011. godine, kada je bio dostigao 131,9.  Mjesečni indeks je blago opao u decembru, ali je rastao u prethodna četiri mjeseca, pod uticajem slabije žetve i velike potražnje u prošloj godini. 

FAO u izvješću izražava opreznost kada je riječ o stabilizaciji cijena u ovoj godini.  Rast cijene đubriva, povezan s poskupljenjem energenata, doveo je do poskupljenja proizvodnje za poljoprivrednike i umanjio prognozirane prinose u narednoj žetvi.  U decembru su na globalnom nivou značajno pojeftinili jestivo ulje i šećer, ali su poskupili mliječni proizvodi. Na nivou cijele 2021. godine, sve osnovne namirnice su poskupile.

Objava Hrana najskuplja u posljednjih deset godina pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

POZIV ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

Fondacija zajednice Gradačca poziva poljoprivredne proizvođače na konsultativni okrugli sto na temu: “Prevazilaženje barijera za …

Bahrudin Ahmetagić: Do kada će građani čekati poniženi u redovima za markice?

Svake godine ista slika, dugi redovi građana širom TK pred poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja koji …