Holandski parlament traži sankcije EU-a protiv Milorada Dodika

Holandski parlament danas je usvojio inicijativu u kojoj se od vlasti te zemlje traži da od partnera u Evropskoj uniji traže sankcije usmjerene na Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i član Predsjedništva BiH, zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Inicijativu je podnio zastupnik partije DENK Tunahan Kuzu, a prilikom glasanja na sjednici podržalo ju je 117 zastupnika, dok je 33 bilo protiv.

Članovi parlamenta pozivaju vladu te zemlje da se u Evropskoj uniji, čija je Holandija članica, zalaže za sankcije usmjerene direktno protiv Milorada Dodika i njegovog kruga moći “kako bi se održao pritisak na dio bosanskih Srba bez uticaja na narod Bosne”, piše Al Jazeera Balkans.

U inicijativi se traži od ministra vanjskih poslova Holandije da pošalje hitno pismo kolegama iz zemalja članica EU-a u kojem će ih pozvati da se distanciraju od Dodikovih izjava kojima negira genocid nad Bošnjacima, koji je Vojska Republike Srpske predvođena osuđenim ratnim zločincima Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem počinila u Srebrenici od 11. do 18. jula 1995. godine.

Izvor: Klix.ba

The post Holandski parlament traži sankcije EU-a protiv Milorada Dodika appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

U Srbiji počeli masovni protesti, blokirani putevi

Građani Srbije se okupljaju u više gradova nakon što ih je nekoliko ekoloških organizacija pozvalo da blokiraju …

Četverogodišnji dječak iz BiH poginuo u kampu u Siriji

Dječak porijeklom iz Bosne i Hercegovine Ibrahim Babić (4) preminuo je nakon što je krajem …