Gradonačelnika Nihada Omerovića ne zanimaju problemi mještana Brezika – kažu stanovnici ovog sela

Ovih dana smo dobili par informacija o putu u Breziku, opština Srebrenik. Put je u lošem stanju i iako se ovih dana svugdje po Srebreniku popravljaju putevi (što je za pohvalu) mašine ipak nisu stigle do Brezika. Mještani nisu zadovoljni sa ovim stanjem.

Gospodin Dedić nam je odgovorio na par pitanja u vezi ovog problema.

O čemu se radi ovdje gosp. Dedić ?

Već sad davne 2014. godine potpisan je sporazum između Šuma TK i Opštine Srebrenik za prijevoz drva iz Majevice preko putnog pravca Zahirovići – Previle. U ovom ugovoru stoji tačka po kojoj su Šume TK dužne popraviti svu štetu koju naprave.

U 2018. godini došli su inženjeri iz instituta TK, procjenili nastalu štetu u mjesnoj zajednici Brezik u vrijednosti 100 000 KM za popravak puta u dužini cca 500m.

I da li je uplaćen novac za put ?

Novac u iznosu 100 000 KM je po našim informacijama i uplaćen mjesec dana nakon procjene na račun grada Srebrenika kao namjensko sredstvo za sanaciju puta u mjesnoj zajednici Brezik.

Međutim, gradonačelnik Nihad Omerović ne želi da čuje za taj put.

Kako mislite ne želi da čuje za taj put, vidimo gradi se ovih dana po Srebreniku ?

Predsjednik mjesne zajednice Brezik je sigurno 30 puta išao u posjetu gradonačelniku i gradonačelnik nikad ga nije htio primiti niti se javiti na pozive. Pored toga još pojedini mještani su išli i u roku zadnje 2 godine niko nikad nije primljen kod gradonačelnika sa našeg mjesnog područja.

A šta mislite šta se desilo sa uplaćenim novcem ?

Novac koji je uplaćen za taj put, koristi se kao predizborna kampanja i uplaćeno je 55 000 KM za put u Gornjem Srebreniku i 45 000 KM za sanaciju puta u Crvenom Brdu (Jasenica). Još nam je stigao odgovor na naše pozive i molbe rečeno nam je da je ugovor istekao.

Ako je ugovor istekao zašto tada novac nije vraćen Šumama TK ? Put je u katastrofalnom stanju kao što se može vidjeti iz priloženih slika. 

Da li ste kontaktirali Gradsko vijeće ?

Na našu inicijativu prema Fahiru Zukiću – Butri zadnje dvije godine je govorio za taj put da treba hitno da se riješi i svaki put kad se pokrene ta tema gradonačelnik je napustio sjednicu Vijeća. Toliko brinu o građanima, sramota da u 21. vijeku imamo jedan ovakav put koji koristi preko 2000 građana svakodnevno, plus turisti koji svaki vikend idu na izletišta na Majevici.

Jedno je sigurno, nećemo dopustiti da se tako ponašaju, ako treba put ćemo zatvoriti skroz, a opravdanja neka se traže u Opštini i kod gradonačelnika, rekao je gosp. Dedić koji nam je ustupio i ove slike.

Pogledaj i ovo

Obavještenje o planiranim zastojima (petak i subota)

Dana 27.02.2021. godine (subota) na području: 1. Grada Srebrenika u naseljima: Lipje, Cage, Duboki Potok Škola, Grabovci, Rapatnica, Uroža, Behrami, Šahmeri, Seona, Dedići, Padališta, Donji Moranjci i Drenik u vremenum od 09:00 do 15:00

Poziv građanima za učešće u javnim raspravama

Prva javna rasprava će se održati danas u MP Podorašje sa početkom od 17 sati …