Građani najviše kradu sir, meso i mlijeko

U maloprodajnim objektima u Bosni i Hercegovini godišnje bude ukradeno jedan posto robe od ukupnog prometa.

Skoro da nema dana da se iz nekog grada ne pojavi informacija da je uhapšena osoba koja je izvukla gorivo iz nečijeg rezervoara ili da je pod jaknom iz prodavnice iznijela litar mlijeka ili nekoliko stotina grama mesa.

Prema podacima policije, uglavnom se kradu prehrambeni proizvodi, sir, mlijeko, hljeb, suhomesnati proizvodi, te cigarete, alkohol, kafa i gorivo.

Iz Federalne uprave policije (FUP) ističu da je na području FBiH broj krađa lani bio dvostruko veći nego ranijih godina.

– U 2010. prijavljene su 2.932 krađe, dok je prošle godine taj broj iznosio 4.558 – navode iz FUP-a.

Iz MUP-a KS ističu da među djelima protiv imovine prevladavaju teške krađe.

– U odnosu na period prije dvije godine, u devet mjeseci prošle godine znatno je povećan broj krađa, za oko 200 posto. U periodu do septembra policija MUP-a KS evidentirala je 48 sitnih krađa – kažu iz MUP-a KS.

Ništa bolja situacija nije ni u RS, gdje je policija registrirala 1.900 krađa. Profesor ekonomije Bojan Božić kaže da se uglavnom kradu prehrambeni proizvodi.

– To pokazuje da se standard građana srozava i da pojedinci nemaju ni osnovna sredstva da prežive – pojašnjava Božić.

Hrenovke, salame, ćevapi, žvake…

U septembru prošle godine policija je uhapsila D. B. iz Laktaša, koja je iz trgovine u kojoj je radila kao čistačica krala hljeb i mliječne prerađevine, dok je njen sugrađanin M. Š. priveden dok je pokušavao ukrasti hrenovke i salame.

Iz prodavnice u Skender-Vakufu mjesec ranije policija je evidentirala ukradena alkoholna pića i žvake. U martu te godine iz objekta brze hrane u Zenici ukradeno je deset pakovanja ćevapa.

Pogledaj i ovo

Lopovi preko Facebooka znaju kad niste kod kuće

Prije nego objavite na Facebooku da ste na godišnjem ili da ste odsutni nekoliko dana, …

Komentariši