Glas na izborima od 50 do 200 KM, zastrašivanja i prijetnje gubitkom posla

Nastavljena je praksa trgovine biračkim odborima. Zabilježeni su i brojni navodi o kupovini glasova

Koalicija Pod lupom u periodu od 25.7 do 25.9 zabilježila je ukupno 1202 različite izborne nepravilnosti, uoči izbora u Bosni i Hercegovini, javlja BHRT.

Najveći broj nepravilnosti odnosi se na 484 slučaja preuranjene izborne kampanje u 67 općina i gradova od čega se 157 nepravilnosti odnosi na dokazane slučajeva plaćenog oglasavanja na društvenim mrežama.

Nastavljena je praksa trgovine biračkim odborima. Zabilježeni su i brojni navodi o kupovini glasova a raspon cijena kretao se od 50 do 200 KM.

Iz koalicije Pod lupom navode i da je nastavljena praksa nedozvoljenih pritisaka na birače nuđenjem zaposlenja, prijetnjama gubitkom posla i zastrašivanjem.

Za razliku od ranije posmatranih izbornih procesa, nije bilo prijavljenih slučajeva zloupotrebe ličnih podataka za glasanje putem pošte, što je kako kažu iz Kolaocije Pod lupom rezultat uvođenja dodatnih mehanizama osiguranja pri registraciji za glasanje van BiH. Nije bilo ni prijava u vezi ažurnost biračkog spiska, naprimjer umrla lica ba biračkom spisku.

Uočena su i ukupno oko stotinu nepravilnosti u radu lokalnih izbornih komisija za period od 25.7 do 25.9.

Objava Glas na izborima od 50 do 200 KM, zastrašivanja i prijetnje gubitkom posla pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Izbori za gradonačelnike Tuzle, Srebrenika, Zvornika,Bihaća i načelnike Bratunca i Vogošće 5. februara

Centralna izborna komisija BiH usvojila je Prijedlog Odluke o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za …

Policijski službenici u TK dobit će veću naknadu za topli obrok

Vlada Tuzlanskog kantona na jučerašnjoj sjednici prihvatila je tekst Aneksa II Sporazuma o utvrđivanju osnovice …