GIKIL-ova fabrika AMK ostvarila rekordnu proizvodnju i prodaju

Proizvodnjom više od 10.000 tona maleinske kiseline najmlađa fabrika u Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac, fabrika AMK, u protekloj godini ostvarila je rekordnu proizvodnju.
Postignuti uspjeh, kako ističe Elnedin Omerdić, direktor fabrike, rezultat je ne samo višegodišnjeg uloženog napora, nego i pametnih investicija.
-Zamjena katalizatora u proizvodnom sistemu, kojem su prethodila i druga poboljšanja u tehnološkom procesu, bio je presudan korak, a rezultat je više od 10.000 tona anhidrida maleinske kiseline izvezenog na strana tržišta. Riječ je o iskorištenosti maksimalnog kapaciteta fabrike, kroz istu potrošnju osnovne sirovine n-butana, a čija je uspješnost i finansijska isplativost dokazana kroz Six Sigma projekat koji se uspješno provodi u GIKIL-u – pojašnjava Omerdić.
Timski rad je ključ za uspjeh
Ostvarenje velikog uspjeha u proizvodnji u ovoj fabrici, pored investiranja, ističe Omerdić, rezultat je i timskog rada svih uposlenika fabrike kao i dobre saradnje sa rukovodstvom GIKIL-a, te podrške drugih fabrika.
-Najvažnije je imati oko sebe ljude koji znaju svoj posao. Bez uposlenika iz održavanja, bez procesnih radnika koji su uvijek uključeni u sve aktivnosti, bez izuzetaka, ne bi imali ovo sa čime se trenutno ponosimo. Timski rad je doveo fabriku u stanje sa minimumom poteškoća u tehnološkom održavanju, a proizvodnju bez ijednog značajnog problema, zahvaljujući primjeni TPM metodologije. Isto je i sa podrškom koja nam je dolazila iz ostatka kompanije – kaže Omerdić.
Njegovo mišljenje dijeli i Ermin Mujkić, tehnički direktor fabrike, ističući da nakon što su u sistemu uspješno ispravljeni svi nedostaci, za ostvarivanje zacrtanog cilja ključna su bila zalaganja drugih sektora GIKIL-a.
-Ne smijemo zaboraviti napor kojeg je napravio sektor Nabave, kao ni zasluge komercijalnog sektora koji izuzetno odgovorno rade svoj posao. Da bi ostvarili ovakav cilj mora postojati timski rad, jer jedni bez drugih ne možemo, a kada lanac komunikacije i saradnje radi, onda je i uspjeh zagarantovan – poručuje Mujkić.
Kvalitet najveća prednost
Rekordnu proizvodnju AMK fabrike pratila je i rekordna prodaja. Odlučeno je da se strateški na tržištu nastupi hrabrije, te je GIKIL umjesto prodaja na ugovore postao spot prodavac koji se za sve kupce bori odvojeno sa novim tržišnim cijenama koje se definišu svakog mjeseca. Ova transformacija se nije desila preko noći i traje još od 2012. godine. Rizik je bio veliki, tvrdi Senad Škripić, zamjenik direktora za prodaju KAN-a i AMK, ali kada imate kvalitetan proizvod onda je i lakše pridobiti kupce.
-Sa takvom poslovnom politikom došlo se do pozitivnih finansijskih rezultata na maleinu koji ujedno prati i rekordnu proizvodnju, odnosno najveću proizvodnju ikad zabilježenu – pojašnjava Škripić.
Da je GIKIL-ov AMK proizvod prvoklasne kvalitete govori i podatak da se trenutno izvozi u čak 16 zemalja svijeta.
-Posebno smo ponosni na prodaju koju ostvarujemo čak i u Rusiji. Određene isporuke smo radili i za Iran, a među evropskim zemljama najprisutniji smo u Italiji, Poljskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, a u posljednje vrijeme i u Srbiji. Prošle godine kao najaktivnije tržište je bila tradicionalno Italija, a potom još od ranije vrlo je aktivno i  tržište Turske – kaže Škripić.
GIKIL-ov proizvod je izuzetno tražen među veoma konkurentnim proizvodima drugih evropskih zemalja, a prednost se ostvaruje upravo zbog kvalitete.
-Sama činjenica da se prodaje u zemlje Evropske unije na izuzetno zahtjevna tržišta kao što su Italija i Njemačka govori za sebe. Pored toga, drastično je porasla i potražnja u odnosu na kapacitet kojeg fabrika ima što također govori koliko je proizvod  tražen i kvalitetan. Za sav ovaj period nismo imali niti jedne reklamacije na kvalitet proizvoda što dodatno ohrabruje da sa dobrim radom nastavimo i dalje – kaže Škripić.
Perspektiva za uspješan nastavak rada
Fabrika AMK sestrinska je fabrika svim drugima u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac. Kao jedina fabrika ovog tipa na prostoru bivše Jugoslavije koja je stopostotno izvozno orjentisana ima veliku perspektivu za razvoj. Ostvareni procvat u godini kada je bila prisutna velika kriza u industrijskom sektoru nije ostao neprimijećen, a pozitivan rezultat usmjeren je kao podrška radu i poslovanju i drugim fabrikama u GIKIL-u.
U 2017.godini tako se očekuje nastavak dobrog poslovanja, i sigurno ostvarenje dobrog proizvodnog rezultata. Sve to daje za pravo da se u GIKIL-u i ovoj fabrici, razmišlja i o dodatnim investicijama.
-Nove investicije su u planu. S obzirom na ohrabrujuće rezultate koji se ostvaruju iz godine u godinu, investicija na ovoj fabrici je izuzetno bitna jer povećanjem kapaciteta sigurno bi dodatno popravili finansijski rezultat. S obzirom na već urađeni veliki posao i činjenicu da smo stvorili prepoznatljiv proizvod, te da imamo toliku potražnju, nove investicije u proširenje kapaciteta bile bi itekako poželjne – zaključuje Škripić.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …