Gatesova fondacija o kritikama da ima prevelik utjecaj na globalno zdravlje: Nije u redu, ali nastavljamo

Mark Suzman, direktor Fondacije Bill i Melinda Gates, poručio je da nije u redu da ova fondacija ima veliku ulogu u finansiranju zdravstvenih sistema širom svijeta, ali da neće odustati od toga.

Ovo je izjavio nakon kritika da fondacija ima preveliku moć i utjecaj u globalnom zdravstvenom sistemu, što se odnosi i na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), bez da ima odgovornost za to. Najavio je da će fondacija bivših supružnika, multimilijardera ove godine potrošiti 8,3 milijarde dolara, što je najviše ikada.

“Nije u redu da privatna filantropija bude jedan od najvećih finansijera multinacionalnih globalnih zdravstvenih napora. No, nemojte praviti grešku – tamo gdje postoji rješenje za poboljšanje egzistencije i spašavanje života, mi ćemo se uporno zalagati za to. Nećemo prestati koristiti utjecaj, što znači i finansijsku podršku, da pronađemo rješenja,” naglasio je Suzman.

Tvrdi da finansijska podrška ne znači nametanje onoga šta bi WHO ili neke druge zdravstvene institucije trebale raditi, već da im se pomogne pri donošenju ključnih odluka.

Bill i Melinda Gates već dugo se pravdaju kritičarima koji smatraju da imaju neprimjeren globalni utjecaj. Finansiraju borbu protiv teških bolesti, kao što su malarija i dječija paraliza, te su drugi najveći finansijer WHO-a.

Suzman je istakao da bi volio da ih vlade, kako je rekao, stave na listu, jer bi se time spasilo mnogo života. WHO je prošle godine postigao to da iz država postoje zagarantovani prihodi, smanjujući utjecaj privatnih donatora, prenosi agencija Reuters.

The post Gatesova fondacija o kritikama da ima prevelik utjecaj na globalno zdravlje: Nije u redu, ali nastavljamo appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …