Novosagrađena zgrada "Nita" i zelena pijaca

Funkcije koje KNX može kontrolirati u zgradama

KNX je standard otvorenog sustava za upravljanje zgradama koji pruža mogućnost automatizacije i integracije različitih funkcija u zgradama. Upravljanje zgradama može uključivati razne funkcije, poput rasvjete, grijanja, klimatizacije, sigurnosnih sustava, audio i video sustava i drugih.

Rasvjeta

Jedna od najčešćih funkcija koja se kontrolira KNX sustavom je rasvjeta. KNX omogućuje upravljanje rasvjetom putem različitih uređaja kao što su prekidači, senzori pokreta, daljinski upravljači, tableti ili pametni telefoni. Korisnici mogu kontrolirati rasvjetu po zonama, pa čak i individualno po svakoj žarulji. KNX također omogućuje implementaciju senzora osvjetljenja, što znači da sustav može automatski prilagođavati jačinu svjetla u zavisnosti od osvjetljenja u sobi.

Grijanje

Druga važna funkcija koja se može kontrolirati putem KNX-a je grijanje. KNX sustav omogućuje korisnicima da kontroliraju temperature u zgradama po zonama. Ovo se može učiniti putem termostata, senzora temperature i daljinskog upravljača. KNX sustav također omogućuje korisnicima da kreiraju različite scenarije kako bi se temperatura automatski prilagođavala u zavisnosti od doba dana ili dana u tjednu.

Prozori i rolete

KNX može kontrolirati i upravljati prozorima i roletama u zgradama. Senzori otvaranja prozora i senzori svjetlosti mogu biti povezani s KNX sustavom, što omogućuje automatsko upravljanje prozorima i roletama. KNX također omogućuje stvaranje različitih scenarija, kao što su scenariji za štednju energije ili scenariji za osiguravanje privatnosti.

Klimatizacija

KNX sustav također može kontrolirati klimatizacijske sustave u zgradama. Korisnici mogu kontrolirati temperature u zgradama, ali i postaviti vlažnost zraka i protok zraka. KNX sustav može automatski prilagoditi klimatizacijski sustav kako bi se održala optimalna temperatura i kvaliteta zraka.

Sigurnosni sustavi

KNX sustav također može integrirati sigurnosne sustave u zgradama. Korisnici mogu kontrolirati sustave za nadzor pristupa, alarmne sustave i kamere za video nadzor. KNX sustav omogućuje korisnicima da prilagode svoje sigurnosne sustave prema svojim specifičnim zahtjevima.

Audio i video sustavi

KNX sustav također može integrirati audio i video sustave u zgradama. Korisnici mogu kontrolirati audio sustave, mogu se integrirati različiti sustavi za multimediju, poput TV-a, glazbenih sustava, projektora i zvučnika. KNX omogućuje centralizirano upravljanje i jednostavnu integraciju, što omogućuje stvaranje različitih scena za različite aktivnosti.

U zaključku, KNX je fleksibilan i praktičan sustav koji omogućuje centralizirano upravljanje različitim sustavima u zgradama. Njegove mogućnosti su gotovo neograničene, što ga čini idealnim za širok raspon primjena u privatnim i poslovnim prostorima.

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Poljice: Motociklista zadobio teške tjelesne povrede

Jučer oko 18,00 sati na dijelu regionalnog puta R-471 u mjestu Poljice, grad Lukavac, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovao E.O., rođen 1998.godine iz Poljica koji je upravljao motociklom „Yamaha“.   Dana, 9.10.2023.godine oko 18,00 sati na dijelu regionalnog puta R-471 u mjestu Poljice, grad Lukavac, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je […]