Forum za zaštitu okoliša Grada Lukavac izradio je izvještaj o trenutnom stanju okoliša te se osvrnuo na utjecaj lokalnih zagađivača Sisecam Soda Lukavac čiji pogoni unazad nekoliko mjeseci rade bez važeće okolinske dozvole te GIKIL Lukavac koji je okolinsku dozvolu dobio u 2022. godine iz razloga što je Forum za zaštitu okolišta pristao na kompromis. […]

Forum za zaštitu okoliša Lukavac osporava dozvolu GIKIL-a

Forum za zaštitu okoliša Lukavac osporava dozvolu GIKIL-a

Forum za zaštitu okoliša Grada Lukavac izradio je izvještaj o trenutnom stanju okoliša te se osvrnuo na utjecaj lokalnih zagađivača Sisecam Soda Lukavac čiji pogoni unazad nekoliko mjeseci rade bez važeće okolinske dozvole te GIKIL Lukavac koji je okolinsku dozvolu dobio u 2022. godine iz razloga što je Forum za zaštitu okolišta pristao na kompromis.
 
Detaljan izvještaj Foruma donosimo u nastavku:
U ovom izvještaju dajemo informacije vezano za SISECAM Soda Lukavac i operatera Global ispat koksna industrija Lukavac.
Operater SISECAM soda Lukavac dobio je zadnju okolinsku dozvolu 23.11.2020. godine, koja je osporena tužbom Foruma za zaštitu okoliša 29.11.2022., a nastavili su raditi bez okolinske dozvole.
Dana 01.06.2023. godine na poziv direktora SISECAM Sode Lukavac, odazvali smo se na sastanak, gdje smo raspravljali o našim primjedbama vezano za zaštitu okoliša. Fokusirali smo se, po nama, na dva najveća problema:
Prvi je rad kotlova br. 6 i 7 bez odsumporavanja dimnih plinova, obavezu da to urade preuzeli su 2015. godine i do danas to nije urađeno.
Drugi problem je zbrinjavanje industrijskog otpada takozvano Bijelo i Crno
Dana 14.03.2019. godine dobili su rješenje okolinske dozvole o zatvaranju taložnica Bijelo more, ni tu obavezu nisu ispunili. Sastanak je završen bez jasnih zaključaka.
Operater Global lspat koksna industrija Lukavac zadnju okolinsku dozvolu dobili su 08.03.2022. godine zahvaljujući što Forum za zaštitu okoliša nije blokirao njeno izdavanje, prije dobijanja okolinske dozvole uslijedilo je nekoliko sastanaka sa direktorima GIKIL-a, dogovoreno je da nećemo blokirati izdavanje okolinske dozvole, a po isteku vremena od 16 do 18 mjeseci rada utvrdit ćemo sta je urađeno u pogledu zaštite okoliša.0
Pošto je prošlo šesnaest mjeseci, a zadnjih sedmica svjedoci smo prekomjernog zagađenja okoliša i trovanja građana iz pogona Global lspat koksne idustrije. Kontaktirali smo odgovorne i dobili sljedeća pojašnjenja i uvjeravanja. Ne poriču da je došlo do prekomjernih emisija i navode sljedeće razloge:
Smanjena isporuka uglja za koksovanje, razlog željeznice Federacije BiH, problem nastoje riješiti sa premijerom Vlade Federacije.
Kvar gasometra,u toku su radovi koji treba da se završe 08.2023.
Remont kotla, pogon Energane, završetak radova do 08.2023.
Radovi na petoj koksnoj bateriji, gdje se ugrađuje bezprasinsko punjenje i pražnjenje peći, završetak radova do 01.09.2023.
Remont tornja za gašenje
Nabavljen trafo za siguran rad elektrosisača
Sve ovo ćemo provjeriti u prvoj sedmici septembra na dogovorenom sastanku. Ukoliko stanje ne bude u korist smanjenja trovanja građana i zagađenja okoliša pokrenut ćemo aktivnosti da svi koji su i ranijih godina i sada doprinijeli zagađenju okoliša i trovanju građana budu krivično procesuirani.
Detaljan i ovjeren izvještaj možete pogledati klikom ovdje.

Powered by WPeMatico

https://lukavacki.ba/forum-za-zastitu-okolisa-lukavac/ 26.08.2023

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …