Spahijina njiva, pored Koprić mosta

FORMULA ZA PROPAST

Piše: Izudin Kešetović

Prof. Dr. Izudin Kesetovic

Već 30 godina imamo formulu za propast. Umjesto rad mi smo prihvatili rat. Kada smo sve srušili onda su nam nametnuli mir. Nakon toga smo dobili džabne pare. Shvatili smo da ne treba imati svoju proizvodnju i da se može sve uvesti. Na kraju smo postali siromašni i moramo ići u ” bijeli svijet” u najam. Sada nam nedostaje meso, mlijeko, šećer, brašno, ugalj, struja. Mogli smo ovoga imati u izobilju. Izmislili su da se ne isplati proizvoditi i da je uvoz najbolji.

Pođimo redom.

Prvo hrane za stoku imamo u izobilju. Od stoke imamo osim mesa i mlijeka još kožu i đubrivo. U selu danas nema krave; farme su rijetkost. Njive niko ne kosi. Sve zaraslo.

Voća u izobilju. Sve truhne. Šećera nemamo jer niko da sije šećernu repu, održava i gradi šećerane. Kukuruz i pšenica se rijetko sije jer se ” ne isplati”.

O energentima su suvišno govoriti. Bogatstvo sunca, vjetra , vode, drveta i uglja je nemjerljivo. Građani ne mogu nabaviti ugalj i drva. Umjesto desetine peletana, hidroelektrana, termo blokova, solarnih parkova i panela, vjetroeketrana mi se uzdali u uvoz energenata .

O industriji je suvišno govoriti. Uvjerili su nas da nam ne treba industrija i da sve moramo prodati. Uvjerili su nas da nam ne treba javno školstvo i javno zdravstvo.

O nauci niko nije razmišljao jer su svi instituti ugašeni. I na kraju za ovih 30 godina smo sve upropastili. Umjesto da smo u izobilju hrane i energenata prijeti nam glad i siromaštvo.

Umjesto da imamo vlast koja se brine za narod za pozicije vlasti se bore i oni koji su sve opljačkali. Umjesto da imamo poštene izbore Visoki predstavnik nam nameće novac i način glasanja jer to nećemi sami.

Umjesto da su pune zatvori kriminalacima mi čekamo ” ponedeljak” da proradi država. Umjesto da tražimo formulu za bogatstvo mi se ufatili formule za propast kao ” pijan plota” .

Umjesto da slušamo ekonomske programe dobijamo poruke za koga glasati i koje ime treba da dadnemo djeci kako bi se prestolje vlasti i bogatstvo osigurali njihovim potomcima.

Umjesto penzija i plata imamo bogataše i tirane. Umjesto narodne vlasti i države imamo ” ovo što smo zaslužili”.

Rješenje je kod naroda. Narod mora izabrati umjesto ” formule za propast” novu formulu. Koju? Narod zna.

Izvor: https://www.facebook.com/izudin.kesetovic.5

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …