Finansijski stres i kako se nositi s njim?

Finanijski problemi mogu izazvati brigu, anksioznost ili osjećaj oskudice – stanje koje se jednim imenom naziva finansijski stres. Istraživanja pokazuju da ova pojava ostavlja značajan efekat na mentalno zdravlje, a podizanje svijesti o svakodnevnom rukovanju novcem može pomoći.

Prema nedavnom istraživanju banke Morgan Stanley 78 posto ispitanih je izjavilo da trpi finansijski stres, a uzevši u obzir uslove pandemije moguće je da se ovo stanje u skorije vrijeme pogoršalo.

Financial Health Institute definira finansijski stres kao “stanje koje je rezultat finansijskih i/ili ekonomskih događaja koji stvaraju anksioznost, brigu ili osjećaj oskudice, a praćeno je fiziološkim odgovorom na stres”.

Nova istraživanja povezuju finansijski stres sa mentalnim zdravljem, a studija sa Univerziteta Yale iz 2014. istražuje ideju da su neki “problemi mentalnog zdravlja” zapravo rezultat finansijskih problema.

Annie Harper, antropologinja i istraživačica koja stoji iza ove studije, napomenula je da je većina učesnika u dugovima i da su bili pod velikim stresom zbog toga.

Dug ima snažan negativan utjecaj na mentalno zdravlje, te je sugerirala da ako se riješe finansijski problemi pojedinca, mogu se riješiti i drugi problemi. (KLIX)

Objava Finansijski stres i kako se nositi s njim? pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Tinejdžeri sve više napuštaju Facebook

Generacija Z sve više koristi internet, ali se broj tinejdžera na Facebooku ubrzano smanjuje, pokazalo …

Poljoprivredu u BiH će u narednim decenijama karakterisati borba za vodu i borba s vodom

U posljednjih nekoliko mjeseci zabilježen je značajan deficit padavina koji je uslovio sušu na širem …