Film “Quo Vadis, Aida?” dobio još jednu nagradu

Film “Quo Vadis, Aida?” bh. rediteljice Jasmile Žbanić našao se među tri nominovana filma za Evropsku filmsku nagradu publike LUX, među kojima je osvojio prvu nagradu.

Film o genocidu u Srebrenici bio je u konkurenciji sa filmovima “Flee” reditelja Jonasa Pohera Rasmussena i “Grosse Freiheit” reditelja Sebastiana Meisea kojima je pripalo drugo i treće mjesto.

“Ja sam Bosanka. Živim u Bosni gdje je Srebrenica još uvijek velika trauma koja se održava na naš svakodnevni život. Kada sam počela raditi na filmu, mislila sam da će biti bitan za Evropu, ali tada nisam mogla ni zamisliti da će tu desiti još jedan rat. Mislila sam da se takvo što više neće ponoviti”, rekla je Žbanić.

LUX nagradu pokrenuli su Evropski parament i Evropska filmska akademija u septembru 2020. godine, a ona predstavlja nekadašnju dodjelu EFA People’s Choice Award i Lux Prize.

Ovo je još jedan uspjeh za bh. rediteljicu koja je sa filmom “Quo Vadis, Aida?” prošle godine odnijela brojne nagrade te ujedno bila nominirana za Oscara.

Podsjećamo, krajem decembra 2021. godine u Berlinu održana je 34. dodjela Evropskih filmskih nagrada gdje je bh. rediteljica Jasmila Žbanić sa filmom “Quo Vadis, Aida?” osvojila tri nagrade.

Film “Quo Vadis, Aida?” proglašen je najboljim filmom na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada, Jasmila je dobitnica nagrade za najbolju redateljicu, a Jasna Đuričić dobila je nagradu EFA-e za najbolju glumicu u 2021. godini.

Klix

Objava Film “Quo Vadis, Aida?” dobio još jednu nagradu pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]