FDA zabranjuje cigarete sa mentolom

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) u četvrtak je predložila zabranu mentol cigareta u Sjedinjenim Državama, što je pobjeda za aktiviste protiv duhanske industrije, no i udarac za proizvođače cigareta.

FDA radi na prijedlogu standarda proizvoda koji bi trebao biti objavljen iduće godine, a kojim će se zabraniti mentol kao okus u cigaretama, kao i svi drugi okusi, objavila je ta agencija, a prenosi Reuters.

Zabrani će trebati više godina da se implementira zbog vjerovatnih pravnih osporavanja duhanske industrije koja opetovano pokušava blokirati odluke FDA-a.

Agencija je bila primorana donijeti odluku do 29. aprila zbog peticije iz 2013. kojom se tražila zabrana mentol cigarete. Aktivisti tvrde da su crni Amerikanci najviše pod utjecajem marketinških kampanja proizvođača cigareta, prenosi Reuters.

„Zabrana mentola, posljednjeg dopuštenog okusa u cigaretama i zabrana drugih okusa spasit će živote, posebno među onima koji su neproporcionalno pod utjecajem tih smrtonosnih proizvoda“, rekla je čelnica FDA-a Janet Woodcock.

Izvor: Ba.n1info.com

The post FDA zabranjuje cigarete sa mentolom appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Buševac: Nova ulaganja i intenziviranje izvoza ključni za uspjeh

Bosni i Hercegovini je više nego ikada potreban ubrzan rast da bi dosegla nivo rasta …

Promocija knjige pjesama autorice dr.sc. Amre Imširagić “Ruže u srcu”

U Plavoj sali BKC-a Tuzla održana promocija knjige pjesama autora Dr. sc. Amre Imširagić, “Ruže …