EU priznala COVID-19 potvrde iz Srbije, olakšice za putovanja i za bh. građane

Evropska unija (EU) je u ponedjeljak, 15. novembra, donijela odluku o priznavanju COVID-19 potvrda iz Srbije, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Várhelyi, piše RSE.

Osim Srbije, EU ċe, prema najavi, priznati iste potvrde i za Gruziju i Moldaviju.

“Ova odluka ċe građanima tih zemalja olakšati putovanja, ali i omogućiti građanima Evrope da putuju”, izjavio je novinarima Várhelyi.

Srbija je treċa od šest zemalja Zapadnog Balkana čije državne potvrde su priznate i na teritoriji EU, nakon Albanije i Severne Makedonije.

Ovim potvrdama putnici mogu dokazati da su potpuno vakcinisani, imaju negativan PCR test ili potvrdu da su preležali korona virus u posljednjih 180 dana, odnosno da imaju dovoljno antitijela.

S obzirom na to da se i veliki broj građana iz Bih vakcinisalo u Srbiji, i da su dobili covid potvrdu, ovo je i za njih važna vijest.

Do sada svega 18 država van EU imaju standardizirane COVID-19 potvrde.

COVID potvrde izdane u tim zemljama prihvaćaju se u EU pod istim uslovima kao i EU digitalni COVID potvrda.

Objava EU priznala COVID-19 potvrde iz Srbije, olakšice za putovanja i za bh. građane pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]