Epilog ekološkog incidenta: “Bijelo more” iz Lukavca širi se prema Doboju

Sportsko ribolovno udruženje “Bosna” iz Doboja, prati kretanje otrovne materije koja se izlila u Spreču i koja se, prema posljednjim informacijama, spustila do područja opštine Petrovo, rekao je sekretar ovog udruženja Zdravko Radić

On je dodao da se očekuje da otpadne materije prirodnim putema dospiju i na područje Doboja, ali da trenutno još nisu uočene, prenosi Srna. Civilna zaštita u Doboju upozorila je vlasnike bunara uz rijeke Spreču i Bosnu da povećaju uzorkovanje vode.

“Prema procjeni Republičke uprave Civilne zaštite, voda zagađena otrovnom materijom, koja je juče istekla iz fabrike “Sisecam soda” u Lukavcu u rijeku Spreču, mogla bi prirodnim putem da dospije na područje dobojske regije, a potom nizvodno rijekom Bosnom sve do ušća u rijeku Savu”, rekao je ranije Srni portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović.

On je apelovao da stanovništvo, posebno vlasnici bunara, uz rijeku Bosnu ne koriste vodu dok na teren ne izađu nadležne ekipe i uzmu uzorke vode.

Stojanović je naveo da je Republička uprava Civilne zaštite juče poslije podne obaviještena o akcidentu, te istakao da je neophodno da na teren izađu inspektori Inspektorata za vode Republike Srpske i nalože dalje aktivnosti.

U Fabrici “Sisecam soda” iz Lukavca juče je pukao nasip, pa je istekla veća količina tečnosti sa taloga Bijelog mora, koja je poplavila poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču.

The post Epilog ekološkog incidenta: “Bijelo more” iz Lukavca širi se prema Doboju appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Održana promocija knjige “Sve bio je ritam” Borisa Leinera

Knjiga koja je uzburkala mnoge muzičke i umjetničke duhove, “Sve bio je ritam” Borisa Leinera, …

Koronavirus u Bosni i Hercegovini – 852 nova slučaja zaraze

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini su registrovana 852 nova slučaja zaraze koronavirusom. …